Papa Franjo u utorak je razgovarao s čelnicom Aung San Suu Kyi i zauzeo se za poštivanje vjerskih razlika i ljudskih prava, no izbjegao je spomenuti Rohindže, muslimansku manjinu koja je masovno izbjegla u Bangladeš pred vojnom ofenzivom mjanmarske vojske.

"Teški proces izgradnje mira i nacionalne pomirbe može napredovati samo kroz predanost pravednosti i poštovanju ljudskih prava", poručio je Papa nakon sastanka s mjanmarskom čelnicom Aung San Suu Kyi i pozvao na "zauzimanje za pravdu" i "poštivanje ljudskih prava".

"Vjerske razlike ne trebaju biti izvor podjela i nepovjerenja, nego snaga za jedinstvo, opraštanje, toleranciju i mudru izgradnju nacije", dodao je Papa pred mjanmarskim civilnim vlastima u prijestolnici Naypyidawu, drugog dana svog posjeta toj državi.

Franjin posjet Mjanmaru održava se nakon egzodusa više od 620.000 Rohindža iz pokrajine Rahin u južni dio Bangladeša u bijegu od vojne ofenzive koju je američki državni tajnik Rex Tillerson prošli tjedan nazvao "etničkim čišćenjem".

Papin je posjet toliko delikatan da su ga neki savjetnici upozorili neka ne izgovara riječ "Rohindža", što je više puta učinio proteklih mjeseci, kako ne bi izazvao diplomatski incident koji bi vojsku i vladu te države okrenuo protiv manjinskih kršćana. U Mjanmaru živi oko 700.000 katolika u sveukupnoj populaciji od 51 milijun ljudi.

Mjanmar Rohindžama ne priznaje građanska ni manjinska prava i odbija uporabu njihova imena.