Papa Franjo u srijedu je zatražio od mijanmarskih potlačenih manjina da se odupru iskušenju da se svete usprkos patnji kroz koju su prošli, propovijedajući poruku oprosta ogromnoj masi koja se okupila na prvoj javnoj misi u toj većinski budističkoj zemlji.

Lokalne vlasti procijenile su da se oko 150.000 ljudi okupilo na misi u parku Kyaikkasan u Yangonu, ali je masa izgledala daleko veća i u njoj su bili vjernici koji su nosili zastave Tajlanda, Kambodže i Vijetnama, među ostalim. Mijanmarski katolici prijavili su se da prisustvuju misi putem svojih lokalnih crkvi kako bi ušli u park, a mnogi od njih nosili su šešire na kojima je pisalo Papino ime. 

Franjo je izjavio kako je cilj njegovog dolaska u Mijanmar obraćanje katoličkoj zajednici, koja broji oko 660.000 ljudi, ili tek nešto više od jedan posto od oko 52 milijuna stanovnika te zemlje. Njegova posjeta, ipak, u sjeni je nasilja nad manjinskom zajednicom Rohinja muslimana u vojnoj operaciji u državi Rakhine. Kampanja protiv njih, koju su UN nazvale "školskim primjerom etničkog čišćenja" izazvala je međunarodne osude.

Franjo je u današnjoj propovjedi spomenuo patnje kroz koje su prošle mijanmarske etničke i vjerske grupe, aludirajući na decenije sukoba s mijanmarskim etničkim manjinama koji se i danas nastavljaju u dijelovima zemlje. Mijanmar je odnedavno izašao iz skoro pola stoljeća vojne diktature, ali manjine među kojima su Kačini i Kareni još se suočavaju s nasiljem. ''Znam da mnogi u Mijanmaru nose rane nasilja, rane podjednako vidljive i nevidljive'', poručio je Franjo masi u govoru na talijanskom jeziku koji je preveden na burmanski. Iako je kazao kako postoji iskušenje da se odgovori osvetom, on je zatražio "oprost i suosjećanje".

''Put osvete nije Isusov put'', izjavio je on na bini podignutoj u budističkom stilu, prenosi Associated Press.