Papa Franjo poručio je predstavnicima svjetske političke i ekonomske elite da ne trebaju ostati nijemi i neosjetljivi na vapaje siromašnih i ugnjetavanih u svijetu, piše Anadolija.

Istaknuo je kako je vrlo važno i prijeko potrebno da razmotre svoju ulogu u stvaranju nejednakosti u svijetu.

"Žal zbog patnji drugih ljudi ne znači samo sudjelovanje u njihovom bolu, već, također, i iznad svega shvaćanje da su naše akcije uzrok nepravdi i nejednakostima", navodi se u papinoj poruci, koju je jedan od kardinala Vatikana pročitao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Papa je pozvao sudionike ovog foruma da ne zaborave siromašne ljude u svijetu.

"Na sve vas apeliram još jednom: Ne zaboravite siromašne!", kazao je papa Franjo.

Na kraju je naglasio kako novim tehnologijama, poput robotike, ne smije biti dopušteno da zamijene ljudska bića, kako je kazao, "mašinama bez duše".

Ekonomski forum u Davosu okuplja brojne najbogatije i najutjecajnije ljude svijeta, a na sastanku se razmatraju teme poput ekonomije, klimatskih promjena i ratnih sukoba, u pokušaju pronalaženja rješenja za probleme u svijetu.

Podsjetimo, europska migrantska kriza i razorni teroristički napadi, zajedno s naglim padom cijene nafte i usporavanjem kineskog gospodarskog rasta te klimatskim promjenama, najavljene su teme koje će dat političkim i poslovnim elitama dosta materijala za rasprave kad se u utorak sastanu na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu.

Oko 40 predsjednika država i vlada pridružit će se izvršnim direktorima, voditeljima nevladinih udruga i holivudskim zvijezdama u švicarskom zimovalištu, pretvorenom za tu priliku u dobro čuvanu tvrđavu, u tradicionalnom godišnjem pokušaju da se razmotre i shvate nove realnosti u svijetu i njihova složenost.

"Oko 2500 sudionika će se pozabaviti pitanjem u kakvom je stanju svijet", rezimirao je profesor Klaus Schwab, osnivač WEF-a.