Papa Franjo, poglavar 1,2 milijarde rimokatolika, kritizirao je na Cvjetnicu, nedjelju Isusove muke, one koji peru ruke od sudbine očajnih izbjeglica.

Sveti Otac je blagoslovio palmine i maslinove grančice na Trgu svetoga Petra na misi na kojoj su se desetci tisuća ljudi spomenuli Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem, tjedan prije nego se mnoštvo okrenulo protiv njega i prije nego su ga razapeli.

Papa je odstupio od pripremljene homilije kako bi pozvao sve ljude da ne okreću leđa izbjeglicama.

Nakon govora o dijelu evađelja u kojemu se opisuje kako je Isusu uskraćen pravedan sud i kako je bio prepušten svojoj sudbini, Franjo je dodao, odstupajući od pripremljenog teksta: "Mislim na tolike druge ljude, tolike ljude na rubu društva, tolike tražitelje azila i tolike izbjeglice. A toliki su koji ne žele preuzeti odgovornost za njihovu sudbinu".

Više od 1,1 milijun migranata bježeći od rata i neimaštine ušlo je 2015. u Europsku uniju i njihov se priljev nastavlja, zbog čega su zemlje zatvorile glavni migracijski koridor preko Balkana i svoje granice, pa su desetci tisuća izbjeglica i migranata zapeli u Grčkoj.

Nedjelja Isusove muke označava početak Velikog tjedna, najbogatijeg tjedna u katoličkom liturgijskom rasporedu.

Na Veliki četvrtak, dan Isusove posljednje večere, Papa će na obredu oprati i poljubiti noge 12 osoba, kao znak Kristova čina poniznosti prema učenicima, noć prije njegove smrti.

Na Veliki petak Sveti Otac će predvoditi dva obreda, među kojima i Križni put sa svijećama u rimskom Koloseju.

U subotu navečer će predvoditi Uskrsno bdjenje a na sam Uskrs će uputiti poruku Urbi et orbi, koju upućuje dvaput na godinu, uz blagoslov i poruku sa središnjeg balkona na Bazilici svetoga Petra.