Papa Franjo je danas objavio na Twitteru da će tema idućeg međunarodnog dana sredstava javnog priopćavanja najvjerojatnije biti borba s "lažnim vijestima".

Taj dan uveden nakon Drugog vatikanskog sabora, slavi se svake godine u proljeće, a tema mu se uglavnom objavljuje 24. siječnja, na blagdan svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara.

No ove godine je Papa požurio i objavio na Twitteru da će tema biti preuzeta iz retka Svetog Pisma koji kaže "Istina će vas osloboditi".

Ta tema "smjera na 'lažne vijesti', neutemeljene informacije koje pridonose stvaranju i poticanju jake polarizacije mišljenja", obrazložila je poslije Sveta Stolica u priopćenju.

Budući da su se velike društvene mreže, ustanove i politike "počele baviti tim fenomenom, i Crkva želi dati svoj doprinos nudeći razmišljanje o uzrocima, logici i posljedicama dezinformiranja u glasilima", dodala je.
Cilj je usto "promicati profesionalno novinarstvo koje uvijek traga za istinom, dakle novinarstvo mira koje potiče razumijevanje među ljudima", ističe Sveta Stolica.

Papa rođen u Argentini redovito ističe da glasila imaju veliku odgovornost u svijetu pretrpanom informacijama, ponekad i grubim riječima.

"Točna informacija može rušiti zidove straha i ravnodušnosti", izjavio je Papa u travnju.

Naprotiv, "dezinformacija je najvjerojatnije najveće zlo koje neki medij može nanijeti", upozorio je u prosincu. "Glasila moraju biti jasnija, transparentnija i ne naginjati, oprostite mi na izrazu, koprofiliji uvijek spremnoj na objavljivanje skandala".