Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas je rekao da je spreman nastaviti mirovne pregovore ako Izrael prekine naseljavanja na okupiranim teritorijima, prema priopćenju predsjedništva.

"Kada izraelska vlada pristane prekinuti sve aktivnosti naseljavanja, palestinski dužnosnici će biti spremni nastaviti pregovore", rekao je Abbas nakon izjava američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji je rekao da naseljavanje ugrožava rješenje na temelju dviju država, koje jedino može donijeti mir, piše Hina.

Nakon što je ponovio svoj angažman u korist pravednog mira, Abbas je rekao da nastavlja blisku suradnju s Francuskom kako bi uspjela međunarodna konferencija o Bliskom istoku, koja će se održati 15. siječnja u Parizu.

Francuska će organizirati tu konferenciju na kojoj će sudjelovati oko 70 zemalja, ali bez Izraelaca i Palestinaca, kako bi se ponovila podrška međunarodne zajednice rješenju izraelsko-palestinskog sukoba ba temelju dviju država.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je pozdravio "hrabar" govor Johna Kerryja.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u srijedu kritizirao "pristran" govor protiv Izraela američkog državnog tajnika Johna Kerryja, optuživši ga ja je opsjednut pitanjem izraelskih naselja.

Kerry je ocijenio da je to rješenje u velikoj opasnosti zbog politike naseljavanja koju vodi vlada Benjamina Netanyahua na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, dva palestinska teritorija koje je Izrael okupira od 1967.