Na Wall Streetu su cijene dionica oštro pale jer su ulagači oprezni zbog rasta tenzija u vezi Sjeverne Koreje, ali i približavanja novog uragana SAD-u.

Dow Jones pao je 1,07 posto, na 21.753 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,76 posto, na 2.457 bodova, a Nasdaq indeks 0,93 posto, na 6.375 bodova.

Na Wall Streetu se u ponedjeljak zbog praznika nije radilo, pa je tržište tek u utorak reagiralo na eskalaciju političke napetosti nakon što je u nedjelju Sjeverna Koreja izvela šesti i dosad najjači nuklearni pokus detoniranjem hidrogenske bombe.

Sve opcije otvorene

Bijela kuća poručuje da su sve opcije za odgovor Sjevernoj Koreji otvorene, a SAD je pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da uvede najjače moguće sankcije Pyongyangu. Rusija i Kina pozivaju, pak, na razgovore.

"Čini se da Sjeverna Koreja izaziva na tržištu najveću reakciju, barem u posljednjih mjesec, dva. U osnovi, danas je pala sklonost ulagača prema riziku. Nema gospodarskih pokazatelja, ni zarada kompanija, ničega što bi pokrenulo tržište, pa su se ulagači odlučili na prodaju pod dojmom vijesti u vezi Sjeverne Koreje", kaće Aaron Jett, potpredsjednik u tvrtki Bel Air Investment Advisors.

Kaže i kako su ulagači vjerojatno pod dojmom vijesti o približavanju još jedne velike oluje, nakon što je prošloga tjedna uragan Harvey poharao jug Teksasa.

Još se nisu zbrojale sve štete od Harveya, a novi uragan Irma mogao bi do kraja tjedna doći do Floride. Zbog toga su jučer pod pritiskom bile dionice osiguravajućih društava izloženih na Floridi.

Najviše su, 2,2 posto, pale cijene dionica u financijskom sektoru, što je posljedica pada prinosa na državne obveznice jer je sve manje vjerojatno da će američka središnja banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Rast indeksa straha

Na oprez ulagača ukazuje rast VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija za 2,1 postotni bod, na 12,23 boda, jer ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, pojačan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,7 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 5,8 milijardi.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 posto, na 7.372 boda, a pariški CAC 0,34 posto, na 5.086 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,18 posto, na 12.123 boda.