Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 osoba uhićenih u akciji 'Papirus' koja ih tereti za organizirani kriminal i krađu identiteta.

Optuženi su Bojan Đokić, Savo Manojlović, Bojan Melezović, Salih Bota, Senad Saltaga, Admir Malić, Ramiz Salčin, Nedžad Bajrović i Mithad Vejo, te državljani BiH i Srbije Izet Redžović i Nedžad Šiljević.

Prema navodima optužnice, oni su kao dio organizirane kriminalne grupe, činjenjem više kaznenih djela, pribavljali lažne dokumente BiH za osobe koja pripadaju kriminalnom miljeu iz zemalja u regiji.

Optužnica ih tereti da su krađom identiteta građana BiH, za novčanu naknadu izrađivali, preinačavali, odnosno nabavljali krivotvorene javne isprave sa osobnim podacima stvarnih osoba i fotografijama. Na taj način lažne identitete su dobile kriminalne osobe sa područja Srbije, Crne Gore i Bugarske.

Prikupljeni su dokazi o najmanje 50 slučajeva izrade dokumenata sa krivotvorenim podacima. Optužnica ih tereti da su od 2013. godine do 3. listopada prošle godine na području BiH, Crne Gore i Srbije, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal izrađivali lažne isprave, da bi ih treće osobe upotrebljavale kao prave.

Optuženi su i da su nizom kaznenih djela i dovođenjem u zabludu nadležnog organa učinili da se u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi, ovjeri neistinit sadržaj koji treba služiti kao dokaz u pravnom prometu.

Optuženi Nedžad Šiljević dodatno je optužen da je neovlašteno držao streljivo bez odobrenja nadležnog organa, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. Oni su optuženi da su počinili kazneno djelo 'Organizirani kriminal' u vezi sa kaznenim djelima 'Krivotvorenje isprave', 'Ovjeravanje neistinitog sadržaja', prenosi Srna.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH 3. listopada prošle godine su na širem području BiH proveli jednu od najsloženijih akcija u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH - 'Papirus'. Tada su pretreseni objekti na ukupno 11 lokacija i uhićen veći broj osoba.