Glassdoor svake godine provodi istraživanje među najvećim kompanijama o zadovoljstvu zaposlenika, radnim uvjetima, prihodima i slično te objavljuju listu od 100 kompanija s najzadovoljnijim zaposlenicima. Kao i posljednjih godina, i 2017. ovom listom dominiraju tehnološke kompanije te se među prvih sto nalazi čak 28 kompanija iz tehnološkog sektora.

Prvo mjesto na listi i kompanija koja je najbolja za rad, tj. ona u kojoj su zaposlenici najzadovoljniji jest – Facebook! Fejs svake godine visoko rangira na tim listama te je od 2011. do sada čak pet puta izabran najboljom tehnološkom kompanijom, a ove godine zauzeli su prvo mjesto među svim američkim kompanijama s ocjenom 4,6 od 5. Do ove brojke Glassdoor je došao na temelju informacija samih zaposlenika (najmanje tisuću ljudi mora sudjelovati u istraživanjima iz svake kompanije) koji su anonimno ispunjavali Glassdoorov upitnik, nakon čega je, na temelju broja i kvalitete odgovora, algoritam donio konačnu ocjenu. U obzir se prilikom dodjele konačne ocjene uzimaju i informacije poput mogućnosti napredovanja, kompenzacija, prilika za napredak, kulture same kompanije, statusa zaposlenika (ugovor za stalno, privremeno, freelance) itd.

Nakon Facebooka, sljedeća tehnološka kompanija u kojoj su zaposlenici najzadovoljniji jest Google koji je zauzeo peto mjesto, zatim HubSpot (7. mjesto), World Wide Technology (8. mjesto) te na desetom mjestu Ultimate Software. Od poznatijih tehnoloških kompanija spomenut ćemo LinkedIn na 21. mjestu, NVIDIA-u na 24. mjestu, Adobe je 31., Microsoft 39., Yahoo je zauzeo 65. mjesto po izboru zaposlenika, dok je Apple na 84. mjestu.

Što se tiče kompanija iz ostalih sektora, nakon IT-a slijede maloprodaja i zdravstvo s jedanaest kompanija te konzalting, financije i putovanja i turizam sa šest kompanija među prvih sto.

Izvor: Venture Beat