Nažalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi na trgovinama samoposluge ili mesnice te je na taj način prošlo "zakonske propise", da je ono ujedno i svježe, odnosno da nije pokvareno, piše Express.hr.

Kontrole kvalitete jesu redovite, ali nisu detaljne te postoji puno "crnih rupa" u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca. Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u trgovinama je obavezna za razliku od mesnica).

Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je nerijetko skuplje, ali s dobrim razlogom - manje su šanse da je staro.
 

Ovo je osnovni test koji može otkriti je li meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa - meso peradi ima od plavičasto bijele do žućkaste boje. U savršenim uvjetima, svinjetina treba imati rozo-sivkastu boju, piše Express.hr.

Kod pregledavanja piletine obratite pozornost na dijelove oko kosti - oni ne smiju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva. Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja zraku. Ako je mljeveno meso vakumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto crvekasta, dok tamnije boje govore o tome da je riječ o starojoj životinji - premda to ne znači da je meso pokvareno.

Općenito, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije. Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama - dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Primijetite li na junetini sivkaste ili crne dijelove - ne kupujte meso!

Općenito, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća - pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama. Kod janjetine meso treba biti svijetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom janjetine - ako je janje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.