Sredinom prošle godine na tržištu se pojavio Solarin, super-sigurni pametni telefon Izraelske kompanije Sirin Labs. Ona je kroz crowdfunding prikupila 72 milijuna dolara za navedeni projekt, koji je sad zapao u velike probleme. Solarin, naime, košta 14.000 dolara na što valja zaračunati još 25 posto PDV-a ukoliko ga naručite u Hrvatsku.

Mobiteli tako visoke cijene nisu rijetka pojava, no zauzvrat obično donose kućište okićeno zlatom, platinom ili dijamantima. Solarin s druge strane nudi sigurnost bez presedana, jer ga po želji možete prebaciti u sigurni način rada i tako omogućiti samo odlazne pozive i šifrirane tekstualne poruke.

Već po premijeri dočekale su ga kritike: operativni sustav mu je bio Android 5.1 Lollipop i to u vrijeme kad je sljedeća generacija Googleova operativnog sustava već dobrano zagazila na tržište. Niti čipset nije bio pojam svježine, jer se radilo o godinu dana starom Qualcommovu Snapdragonu 810. Kamera, mada razlučivosti 23 megapiksela, pokazala se sporom i rezultirala je mutnim fotografijama.

Prodalo se tek 750 komada

Kako javlja Android Authority, Sirin Labs trenutno se nalazi u velikim problemima. U sklopu restrukturiranja kompanije broj zaposlenih srezan je za trećinu, a trenutno rade na osmišljavanju nove proizvodne linije.

Prema riječima Moshea Hogega, osnivača i vlasnika Sirin Labsa, njihov je pametni telefon do sada zaradio oko 10 milijuna dolara. To znači da se od pojave na tržištu do danas prodalo tek 750 komada, što je malo čak i za mobitel koji košta preko 120 tisuća kuna. Svaki proizvod generira vlastitu potražnju, pa čak i ovakav hardverski manjkav, no u sigurnosnom smislu iznimno atraktivan uređaj.