Međugorje je, kako stoje stvari, na najboljem putu da stekne sve uvjete da postane priznatim i službenim marijanskim svetištem Katoličke crkve. I to, najvjerojatnije, pod nazivom Kraljice mira, kako je rekao za svojega prvog posjeta posebni papin izaslanik mons. Henryk Hoser rekavši da se u Međugorju Blažena Djevica Marija časti upravo pod tim imenom iz litanijskih zaziva, piše Večernji list.

Naime, uvjeti za tako nešto stekli su se i u samom Vatikanu i to upravo u tijeku prvog Hoserova dolaska u Međugorje, u kojem je prije tjedan dana, 1. travnja, papa Franjo objavio motuproprij ''Sanctuarium in Ecclesia'', koji naša javnost, praktički, uopće nije registrirala, a riječ je o važnom dokumentu kojim se, kako javlja Radio Vatikan, ''opća nadležnost za katolička svetišta diljem svijeta prebacuje sa Zbora za kler na Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije''.

''Vijeće će tako biti izravno odgovorno za uspostavljanje međunarodnih svetišta i odobrenje njihovih statuta, za proučavanje i primjenu mjera u svrhu promicanja evangelizacijske uloge svetišta te za njegovanje pučke pobožnosti u tim istim svetištima'', kaže Radio Vatikan objašnjavajući kako će ono ''biti nadležno za unapređivanje organskog dušobrižništva u svetištima kao ‘pokretačke snage nove evangelizacije’, a k tomu i za promicanje kako nacionalnih tako i međunarodnih susreta usmjerenih prema pastoralnoj obnovi pučke pobožnosti kao i hodočašćenja u sveta mjesta'', prenosi Večernji list.

Upravo o tome govorio je i mons. Hoser na konferenciji za medije rekavši da za papu Franju Međugorje ima težinu upravo u kontekstu nove evangelizacije i da će to ponajviše utjecati na njegov sud o Međugorju.

''Osim toga to će Papinsko vijeće promicati posebnu formaciju djelatnika svetišta, a jedna od uloga bit će i 'budnost' kako bi se hodočasnicima mogla ponuditi dosljedna te stalna duhovna i crkvena pomoć'', navodi Radio Vatikan, a u Međugorju bi to konkretno moglo značiti dopuštenje svećenicima da organiziraju i predvode hodočašća u Međugorje ili pak drugim mjesnim Crkvama (poput one u Poljskoj, Italiji, Irskoj, tj. odakle dolazi najveći broj hodočasnika) da u Međugorje trajno smjeste svoje svećenike, koji će biti na usluzi hodočasnicima iz tih zemalja.