Rover „Curiosity“ koji šalje snimke s Marsa, povremeno svojim slikama iznenadi znanstvenike, a prije svega tragače za vanzemaljcima.

Jedan NLO fan tvrdi kako je na jednoj od slika (iznad) koje su stigle na Zemlju jasno vidljiva žlica u prašini Marsa!

Fotografiju je inače objavila NASA, ali znanstvenici nisu primijetili ništa spektakularno na njoj.

Uočeni predmet ili objekt pokriven je slojem prašine, ali što se tiče forme i izgleda, ponajviše podsjeća na odbačenu žlicu.

Jedan od pasioniranih ljubitelja slika s Marsa podsjeća kako je ovo već druga 'kašika' koja je pronađena na crvenom planetu.

Istina je kako se na jednoj slici (ispod), koja je poslana prije nešto više od godinu dana vidi forma koja ponajviše podsjeća na žlicu, ali su znanstvenici tada kategorički demantirali jednu takvu mogućnost.

Objekt koji je bio predmetom rasprave u NLO zajednici (nazvan i 'lebdeća žlica'), za znanstvenike NASA-e je tek jedna od neobičnih formi kamena, a ne nekakva žlica koju je 'netko' odbacio.



I ovaj put su znanstvenici ostali suzdržani bez prevelike potrebe za tumačenjem 'pojave' žlice' u prašini Marsa.

Ova pojava u čovjekovom poimanju predmeta koje (misli da) vidi poznata je i kao pareidolija - psihološki fenomen u kojem ljudi percipiraju nekakvo značenje u apstraktnom stimulusu. Jednostavnije rečeno, ponekad vidimo ono što nam se u mozgu formira kao slika, neovisno o realnosti i stvarnoj formi onoga što gledamo.

I dok znanstvenici tragaju za različitim parametrima koji će im pomoći bolje razumijevanje nastanka i odnosa unutar Sunčeva sustava, zaljubljenici u druga živa bića iz svemira tvrde kako je Mars nastanjen, a njegovi žitelji imaju fine manire i visok standard, o čemu svjedoči odbačena žlica, elegantne forme i dizajna.