Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki Donald Trump u subotu su dogovorili razvoj ravnopravnih odnosa i dali prednost borbi protiv terorizma i pokretanju stvarne koordinacije protiv skupine Islamske države u Siriji, objavio je Kremlj u subotu.

U prvom dugoočekivanom telefonskom razgovoru dvojice šefova država nakon što je Trump stupio na dužnost predsjednici su istaknuli važnost obnove gospodarskih veza između dviju zemalja i stabiliziranja njihovih odnosa, objavio je Kremlj.

"Dvije strane su izrazile želju da zajedno aktivno rade na stabiliziranju i razvoju rusko-američkih odnosa na konstruktivnoj bazi, ravnopravno i obostrano korisno", naveo je ruski predsjednik u priopćenju.

U tekstu nema nikakvih naznaka o mogućnosti da Trump ublaži sankcije Moskvi nametnute zbog uplitanja u sukob u Ukrajinu i aneksije Krima.

Sjedinjene Države imaju više od 4800 vojnika u Iraku gdje su na čelu međunarodne antidžihadističke koalicije od 2014. godine te pružaju potporu iračkim snagama u ratu protiv IS-a koji je u lipnju osvojio Mosul, drugi najveći grad u toj zemji.