Južno od Mosula pronađen je duboki ponor koji lokalno stanovništvo zove "Khasfa", a ISIL ga je pretvorio u mjesto masovnog ubojstva.

Islamska država navodno je na tom mjestu počinila toliko ubojstava da se ponor smatra najvećom masovnom grobnicom u Iraku.

Izaslanstvo Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe u Iraku pokušala se približiti ponoru, ali ISIL je na čitavom okolnom području postavio mine. Petero ljudi već je izgubilo živote u pokušaju da dođu do ponora, uključujući novinarku Shifu Gardi.

Iako je izaslanstvo s iračkom vladom dogovorilo kako će s njima poslati ekipu za razminiravanje, šef lokalne policije im je rekao da tamo ne postoji takva ekipa.

Zatim su upotrijebili dron i vidjeli kako je ISIL pokušao napuniti ponor zemljom, ali jedna od strana je počela kliziti pa su uočili vozila na dnu ponora.

Seoski starješina Mohamed Abdelkarim rekao je da je redovito vidio kako šalju kamione i autobuse pretrpane ljudima prema ponoru. Ostali svjedoci vidjeli su kako guraju vozila i ljude preko ruba. Ubijali su sve javne službenike, policiju, vojsku, liječnike i znanstvenike.