Znanstvenici su otkrili užareni planet na kojem temperatura površine prelazi 4000 stupnjeva, vruć gotovo kao naše Sunce, piše BBC.

To je dijelom stoga što je zvijezda domaćin planeta KELT-9b i sama jako vruća, a dijelom jer je taj nepoznati planet vrlo blizu nje – potrebna su mu samo dva dana da prijeđe njezinu orbitu.

Takva blizina znači da planet ne može postojati jako dugo, jer radijacija raznese plinove u njegovoj atmosferi i oni nestanu u svemiru.

Stručnjaci kažu da je planet nalik kometu dok kruži oko od jednog do drugog pola zvijezde, što je još jedan čudan aspekt toga otkrića, prenosi Hina.

Vijest o KELT-9b objavljena je u znanstvenom časopisu Nature, a pojedinosti predstavljene na godišnjem sastanku Američkog astronomskog društva u Austinu u Texasu.

''KELT-9b otkrili smo 2014., no trebalo nam je jako dugo vremena da i sami povjerujemo da je taj bizarni i neobičan svijet ustvari planet koji kruži oko druge zvijezde'', rekao je prof. Scott Gaudi sa sveučilišta Ohio.

Po njegovim riječima, masa planeta tri je puta, a veličina dva puta veća od Jupitera.

''Zvijezda domaćin je dva i pol puta veća od Sunca, gotovo je dvostruko toplija od Sunca i okreće se vrlo velikom brzinom'', dodao je Gaudi.

Planet je gotovo ''zaključan'' za svoju zvijezdu, što znači da uvijek pokazuje isto lice, baš kao što naš Mjesec nikad Zemlji ne pokazuje svoju udaljenu stranu.

Zbog toga se temperatura na ''dnevnoj'' strani planeta diže do 4300 stupnjeva – više nego na uobičajenim zvijezdama u galaksiji Mliječna staza.

Zvijezda domaćin, nazvana KELT-9, isijava toliko ultraljubičastog zračenja da može potpuno uništiti atmosferu planeta, kažu znanstvenici.

Radi se o tzv. objektu tipa A koji izuzetno intenzivno sjaje, ali kratko žive. Životni vijek im je nekoliko milijuna godina, za razliku od Sunca koje bi moglo trajati milijardama godina.

Zato neće proći dugo vremena do trenutka prije nego što se KELT-9 ''napuhne'', iscrpi svoje plinove i ''pojede'' planet, kažu znanstvenici.