Nakon što je 14 godina držan u tajnosti, javnost je konačno dobila na uvid dokument poznat pod nazivom "28 stranica" - izvješče napravljeno na zahtjev američkog Kongresa nakon terorističkog napada na SAD, izvedenog 11. rujna 2001. godine.

Dokument donosi sumnju za napad na vladu Saudijske Arabije, no bez obzira na to, Bijela kuća je i nakon objave dokumenta ostala pri stavu da informacije iz izvješća ništa ne dokazuju.

Kako god da bilo, mnogi su jedva čekali objavu dokumenta.

"Dok su boravili u SAD-u, neki su od otmičara zrakoplova bili u kontaktu s pojedincima možda povezanim sa saudijskom vladom", piše u uvodnom dijelu dokumenta, koji dalje donosi informacije kako je FBI vjerovao da su barem dvojica među tim pojedincima bili agenti saudijske obavještajne službe.

Tu se imenom i prezimenom spominje nekoliko osoba, poput Omara al-Bayoumija, za kojeg je rečeno da je pružao logističku i financijsku pomoć Nawahu al-Hazmiju te Khalidu al-Midharu, otmičarima aviona koji su poginuli kad su napadali Pentagon.

Takvih poveznica sa Saudijcima u dokumentu ima još, pa se tako spominje i Abu Zubaydah, muškarac kojeg se tereti da je bio visokopozicionirani pripadnik al-Kaide, u čijem je imeniku pronađen telefonski broj tvrtke povezane s nekadašnjim saudijskim ambasadorom u SAD-u, Bandarom bin Sultanom.

Nema dokaza da je saudijska vlada financirala al-Kaidu

"Sve te informacije ne mijenjaju procjenu američke vlade da naprosto nema dokaza kako je saudijska vlada financirala al-Kaidu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest u petak, što je bio tek sažetak zaključaka nekih kasnijih i opširnijih istraga.

Naime, naknadno su sadržaj "28 stranica" same američke komisije odbacile jer su navele da je u do jučer tajnom dokumentu bilo dosta sirovih i neobrađenih informacija.

Baš zato su neki američki političari pozvali zainteresirane da pročitaju i zaključke kasnijih istraga jer je u njima, kako su rekli, mnogo toga što je navedeno u dokumentu "28 stranica" demantirano ili dovedeno u pitanje.

Ipak, prve reakcije od objave dokumenta ukazuju na to da mnogi ne žele povjerovati u to da su Saudijcima ruke u potpunosti čiste, odnosno da 19 napadača, među kojima je bilo 15 Saudijaca, nisu imali baš nikakvu podršku iz te bogate arapske zemlje.

Valja dodati i da je dokument tajnim učinio bivši američki predsjednik George Bush, navodno iz dva razloga - da sakrije metode raa vlastitih tajnih službi i da ne pokvari odnose sa Saudijskom Arabijom, bliskim američkim saveznikom, piše Boston Globe.

Obamina administracija ga je objavila na zahtjev obitelji žrtava i njihovih odvjetnika, odnosno pritiska pojedinih američkih političara.

Index.hr