U Iranu je jedan otac osuđen na smrt vješanjem jer je na Facebooku objavio fotografiju sa svojom kćeri koja je, prema tamošnjim "vrijednostima", proglašena uvredom Muhamedu, javlja organizacija Human Rights Watch.

Soheil Arabi (30) se na fotografiji s Facebooka "mačuje" nosevima s kćeri, a zbog toga je Vrhovni sud Irana podržao odluku Kaznenog suda u Teheranu da bude obješen.

"Užasavajuće je da bilo tko bude osuđen na vješala samo zbog toga što je na internet postavio nešto što se smatra nepristojnim i uvredljivim. Iran što prije mora poraditi na svojim kaznenim mjerama i izbaciti određene odredbe koje izražavanje slobodne volje smatraju zločinom, posebno kada je u pitanju smrtna kazna", rekao je Eric Goldstein, zamjenik direktora Human Rights Watch za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

Soheilova supruga, Nastaran Naimi, ispričala je ljudima iz ove organizacije da je zajedno s optuženim suprugom uhićena još prošle godine, no ona je uskoro oslobođena, a Soheil je prebačen u tamnicu na dva mjeseca. Ispitivan je bez prisutnosti odvjetnika, a nije prihvaćena ni žalba koju su odvjetnici uputili na presudu.

Teror nad korisnicima interneta

Kada je u kolovozu 2013. godine Hasan Ruhani postao predsjednik Irana, iranske obavještajne službe pojačale su kontrolu nad internetom, a kazne za blogere i one koji koriste društvene mreže posebno su pooštrene.

Inače, u svibnju su uhićena četiri mladića i tri djevojke jer su na YouTubeu objavili svoju verziju poznate pjesme "Happy". Istog mjeseca osuđeno je osam korisnika Facebooka na kazne od osam do 21 godine. Razlozi su uglavnom bili vjerske prirode.

Index.hr