Glavni odbor Stranke Demokratske Akcije (SDA), na današnjoj sjednici, usvojio je odluke o raspisivanju redovnih izbora u SDA, koji će se okončati održavanjem 6. redovnog Kongresa Stranke, 26. svibnja, i pozvao Demokratsku frontu Željka Komšića da se vrati u pregovore kako bi Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH bili izabrani do predviđenog roka, priopćeno je iz ove stranke, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glavni odbor SDA je pozvao sve političke stranke potpisnice sporazuma o principima uspostave vlasti da hitno okončaju implementaciju izbornih rezultata.

- Za SDA je neprihvatljivo da bilo tko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi. Svako tko to čini mora biti svjestan svoje odgovornosti za sve štetne posljedice koje će početi da kulminiraju nakon isteka privremenog financiranja 31. ožujka ove godine. Glavni odbor SDA poziva Demokratsku frontu da se vrati u pregovore kako bi vlada FBiH i Vijeće ministara BiH bili izabrani do predviđenog roka. Za SDA nije prihvatljiva manjinska Vlada FBiH, dakle, vlada koja ne bi imala ministre iz svih političkih stranaka koalicije koje joj garantuju većinsku podršku u Parlamentu FBiH - navodi SDA.

Glavni odbor SDA pozdravio je ozbiljan i odgovoran odnos pregovaračkog tima SDA sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem na čelu u procesu implementacije izbornih rezultata. Kako su naveli, to je već rezultiralo uspostavom nove parlamentarne većine na državnoj razini, usvajanjem Izjave Predsjedništva BiH o europskom putu BiH, kao i drugim koristima za BiH i sve njene građane.

Glavni odbor SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iz Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji su na tragu dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela zemlje, navedeno je u priopćenju nakon sjednice Glavnog odbora SDA.

- SDA smatra da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) unijela bespotreban nemir u osjetljivom političkom trenutku kada se trebaju implemenirati izborni rezultati. U ovom momentu nije realno voditi rasprave oko značajnih ustavnih reformi u BiH, a posebno o novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje. Umjesto toga, potrebno je voditi razgovore o reformama u realnom sektoru koje će dovesti do jačanja ekonomije, povećanja radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana - navodi GO SDA.

Stava su da cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje, a nikako njena dodatna dezintegracija.

- Stoga se odbacuju prijedlozi o novim etno-teritorijalnim podjelama, etničkoj podjeli javnih servisa i slično - navedeno je u saopćenju.

Glavni odbor SDA je pozdravio napore Republike Hrvatske koji imaju za cilj pružiti pomoć BiH na njenom europskom i NATO putu.

- Međutim, nije prihvatljivo da zastupnici Hrvatske u Europskom parlamentu promoviraju interese samo jednog naroda u BiH kao što je učinjeno prilikom usvajanja rezolucije prošle godine, te kao što se pokušava učiniti ovih dana amandmanima na Izvještaj o napretku BiH. Pozivamo Europski parlament da ne prihvati ovakvu separatnu antidaytonsku aktivnost bilo koga prema BiH - navedeno je u priopćenju SDA.

Glavni odbor SDA zadužio je Predsjedništvo SDA da u razgovorima sa Savezom za promjene iz RS-a razmotri mogućnost uspostave zajedničkih parlamentarnih većina na razini općina u BiH.

prvi.tv