Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Emir Suljagić istakao je da viškovi oružja i streljiva predstavljaju sigurnosni problem, ne samo za BiH već i za okruženje, a radi se o 13.700 tona streljiva, te 40.000 komada naoružanja.

To je izjavio povodom 10. sjednice Strateškog odbora za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva koja je održana danas u Sarajevu, a čiji je domaćin bilo Ministarstvo obrane BiH.

Suljagić je naglasio da je Strateški odbor formiran s ciljem nadziranja proces rješavanja viškova naoružanja i streljiva.

Danas su, kako je rekao, konstatirali posvećenost svih članova Stateškog odbora nastavku tog procesa, kao i to da će u suradnji s međunarodnom zajednicom završiti aktivnosti u pogledu ciljanih tehničko-kontrolnih pregleda.

S tim u vezi, istakao je da je ovaj proces "na dobrom putu da se BiH konačno oslobodi velikog balasta".

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba (ZŠ) Oružanih snaga BiH (OSBiH) za upravljanje resursima general Senad Mašović kazao je da su danas prezentirali rezultate, odnosno napredak koji su ostvarili tijekom 2015. godine u pogledu rješavanja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

OSBiH su, kaže, tijekom ove godine pregledale 5.390 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, te je podsjetio da su, kada su tek počeli s ovim procesom 2013. godine, pregledali tek 740 tona.

Danas, završno s trećim kvartalom 2015., ta količina je mnogo veća, što, ističe, predstavlja ogroman iskorak i ohrabrenje da OSBiH ima dovoljno kapaciteta da izvrši ono za što su se opredijelili.

Pojasnio je da su, usporedo s ustanovljavanjem stanja streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, OSBiH tijekom ove godine zajedno s UNDP-om i kompanijom "Sterling", uništile više od 1.340 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Osim toga, dodao je, OSBiH su donirale Vladi Iraka 572 tone streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava za borbu potiv ISIL-a, što znači da je zaključno s trećim kvartalom 2015., riješeno 1.900 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Mišljenja je da će do kraja 2015. riješiti više od 2.300 tona, što, smatra Mašović, predstavlja najbitniji i najjasniji doprinos OSBiH u segmentu podizanja sigurnosti na njihovim lokacijama i skladištima.

Također je kazao da će uz dodatni angažman međunarodne zajednice do kraja godine unaprijediti cijeli ovaj proces, te stvoriti pretpostavku da će u naredne dvije ili tri godine riješiti sve viškove streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Anto Jeleč izrazio je zabrinutost jer je postotak neispravnih sredstava zadnjih godina iznosio 30 posto, a ove godine taj postotak je, istakao je, povećan na 50 posto.

Stoga su, kako je rekao, odlučili da će angažirati sve snage i kapacitete da se riješe većih količina viškova streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, te da će biti produktivniji da bi izbjegli eksplozije u skladištima OSBiH.