Optimalna otkupna cijena zelene mase smilja je 2 KM po kilogramu, kazao je neki dan u Sarajevu Mirko Bošković, tajnik Grupacije ljekovitog bilja i šumskih plodova Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) prilikom predstavljanja rezultata trgovinske razmjene u sektoru ljekobilja, šumskih plodova i meda u organizaciji VTK BiH i USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II).

Odgovarajući na pitanje novinara portala Indikator.ba o otkupnoj cijeni smilja za ovu sezonu i raspoloženju proizvođača nakon prošlogodišnjih turbulencija, Bošković je kazao da, prateći trendove u smilju, nije bilo realno za očekivati da cijena zelene mase bude 6 KM, koliko je jedno vrijeme bila. Također, nije realna ni cijena od 3,5 KM, ali ni 1,30 KM koliko je iznosila prošle godine.

-Prema analizama i izračunima koje radimo u Grupaciji ljekobilja, uzimajući u obzir i otkupljivače i proizvođače, smatramo da bi cijena oko dvije KM bila optimalna. Sve ispod dvije KM ne bi zadovoljilo proizvođače. Također, moramo računati i da su otkupljivači glavni igrači i ne možemo ni njih ostaviti da plate robu koju kasnije ne mogu prodati ili će je prodati po znatno nižoj cijeni nego što je to bilo prije, istakao je Bošković.

On je pojasnio da je došlo do debalansa na tržištu te su cijene naglo otišle prema gore, pojavila se hipreprodukcija, da bi sad naglo došlo do stagnacije.
- Mi očekujemo da će se kroz godinu-dvije stanje stabilizirati i da će se stara i davno napisana pravila koja vrijede u poljoprivredi pokazati i ovdje, a to je da nema brze zarade, istakao je Bošković.

Njegovo mišljenje dijeli Marko Matić iz Poljoprivredne zadruge "Loznica" Čapljina.

- Tržište eteričnih ulja je specifično i mi smo napravili par pogrešnih koraka da bi se sada, ove godine, a vjeruemo da će tako biti i iduće, situacija počela ispravljati i da neki koji su ušli u ove poslove da bi brzo zaradili to neće ostvariti nego će se sve prolongirati i napraviti ambijent da će ljudi koji žele raditi i živjeti od svojih plantaža i zaraditi i od toga živjeti, kazao je Matić.