Njemačka udruga za liječenje raka apelirala je u ponedjeljak na one koji traže informacija o zdravlju na internetu da to uvijek čine s velikom dozom opreza.

Mnogo informacija o zdravlju koje se mogu pročitati na internetu upitno je i nepouzdano, prema mišljenju vodeće njemačke udruge za rak, stoga je bolje vjerovati savjetima pravih stručnjaka koji su već provjereni.

Njemačka udruga savjetuje da bi se, procjenjujući valjanost izvora, trebalo na umu imati nekoliko stvari: je li kompanija ili internetska stranica etablirana upravo na tom polju o kojem piše, te postoje li izvori koji vrednuju njihovu stručnost za to područje.

Također je važno na internetskoj stranici provjeriti postoji li popis autora te jesu li oni  kvalificirani pisati o temi o kojoj pišu.

Jedan od načina da se provjeri točnost internetske stranice koja se bavi zdravljem jest pogledati postoji li HONcode, znak nevladine organizacije Health on the Net Foundation pokrenute 1995. koja “promovira korisne i vjerodostojne online zdravstvene informacije i njihovo primjereno i učinkovito korištenje”.

U svakom slučaju dobro je uvijek zadržati dozu skeptičnosti kad se pristupa bilo kojem sadržaju o zdravlju putem interneta, upozorava se.

Prema mišljenju stručnjaka, informacije koje se pročitaju na internetu trebalo bi provjeriti s liječnikom koji je educiran i može ispravno prosuditi jesu li pročitane informacije relevantne za pojedini slučaj.

Fenix/IM/HINA/DPA