Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije BiH, na sjednici održanoj na Vlašiću, razmatralo je, između ostalog, Prijedlog sporazuma o suradnji Saveza sa federalnim parlamentom i vladom. Najviše pozornosti posvećeno je tužbi Saveza protiv Federacije BiH.

Zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine kod Međunarodnog monetarnog fonda,koje je umjesto ušteda, otišlo u javnu potrošnju, na neizravan način obavezalo je lokalne zajednice na povrat tih sredstava. Najtragičnije od svega je što oni od tog novca nisu vidjeli ništa, ali zato pri raspodjeli sredstava od neizravnih poreza dobiju manje. Uz, praktično, prinudu da vraćaju nešto za što se nisu zadužili, izravno trpi život u lokalnim zajednicama, koje su samo od 2012. do 2014. godine značajno oštećene.

Teško odricanje od sredstava

''Nas 80 općina u FBiH oštećeno je za 43 milijuna maraka'', navodi Ivo Jerkić, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH.

Zbog toga su tužili Federaciju Bosne i Hercegovine i ovaj potez podržale su sve članice Saveza. Sada slijedi dokazivanje tko je u pravu, a da će se federalni nivo vlasti teško odreći značajnih sredstava, govori i činjenica da se Savezu u postupku čak osporava i legitimitet, piše Federalna.ba.

Kako ističe Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova FBiH, tužbom žele ukazati na jednu nepravilnost kada su u pitanju jedinice lokalne samouprave, koje kroz kreditni aranžman s MMF-om gube onaj dio koji bi im pripao sa jedinstvenog računa Federacije.

Dio kolača

''Kada se od ukupnog kolača otkine taj kolač financijskih zaduženja, umanjen je kolač koji po ključu dobiju lokalne zajednice iako one nisu sudjelovale u zaduženju'', objašnjava travnički načelnik Admir Hadžiemrić.

Iako ne žele prejudicirati ishod sudskog postupka, članice Saveza općina i gradova vjeruju da bi ovaj raniji dug od nešto više od 40 milijuna maraka trebao biti upozorenje da se to u novom zakonu ispravi.

''Mi se nadamo da ćemo dobiti presudu, a očekujemo i da se što prije izmijeni Zakon o pripadnosti javnih prihoda u BiH'', naglašava Jerkić

Jer, kažu, u lokalnoj zajednici odvija se život i svako umanjenje sredstava po bilo kojem osnovu tiče se građana, koji od kreditnog aranžmana sa MMF-om nisu imali nikakve indirektne koristi, ali zato imaju izravnu štetu, koju Savez konačno želi eliminirati.