Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH su na magistralnom putu Sarajevo – Tuzla privremeno oduzeli veću količinu cigareta.

Iz UNO su priopćili da su cigarete, koje nisu bile označene zakonom predviđenim trošarinskim markicama, pronađene u putničkom motornom vozilu, kojim je upravljala osoba inicijala B.R..

Kontrola je izvršena na magistralnom putu Sarajevo – Tuzla, a proveli su je ovlašteni službenici UNO iz Odsjeka za sprječavanje krijumčarenja u Regionalnom centru Tuzla u suradnji sa službenicima MUP-a TK-a – PS Kladanj.

Izvršenom kontrolom vozila, uz pomoć opreme koju je donirala Vlade SAD-a, putem programa EXBS, otkrivena je veća količina cigareta koje su bile sakrivene u putničkom motornom vozilu.

Riječ je o 1.000 kutija cigareta ''trokadero'' i 500 kutija cigareta ''FM'', koje su bile namijenjene crnom tržištu u Bosni i Hercegovini, jer nisu bile obilježene trošarinskim markicama UNO.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.