Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici usvojio je u prvom čitanju predloženu izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojom se predviđa izjednačavanje koeficijenta policijskih službenika s ostalima.

Predlagač izmjene je zastupnik Šemsudin Mehmedović, koji je istaknuo da je cilj postići izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom s koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH s ovim nivoom obrazovanja.

Tijekom razmatranja jedne od točaka dnevnog reda sjednice kao članica većine, poslanica Saveza za promjene Aleksandra Pandurević, pozvala je ministre na odgovornost i sugerirala da svaka stranka preispita rad svojih ministara u Vijeću ministara BiH. 

- Ispitat ćemo zašto nema naših funkcionera - kazala je Pandurević.

Zastupnici su konstatirali da ministri u većini slučajeva ne prisustvuju sjednicama domova državnog parlamenta jer se obično u isto vrijeme zakaže sjednica Vijeća ministara BiH. 

Način rada ministara, kako kaže, zastupnik HDZ-a BiH  Nikola Lovrinović može se ocijeniti pokretanjem postupka njihove odgovornosti.

- Prije bih volio da se na Kolegiju oba doma Parlamentarne skupštine raspravlja o načinu rada parlamentarne većine, odnosno zastupnika i našeg odnosa prema ministrima u Vijeću ministara BiH i obratno - kazao je Lovrinović. 

Zastupnici nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma o dopuni Zakona o upravi, koju je predložio zastupnik SBB-a Damir Arnaut, te je vraćena na razmatranje nadležnoj komisiji. Dopunom je predviđeno da se organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja zastupnika i delegata, novčano kazne od 150 do 500 KM.

Nakon što većinom glasova nije odobren zahtjev zastupnika Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Javnom radio-televizijskom sustavu BiH po hitnom postupku, predloženo zakonsko rješenje ponovo će biti upućeno u redovnu proceduru.

U drugom čitanju nije usvojena izmjena Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kojom Vijeće ministara BiH predlaže da se propiše sastav, mandat, način odlučivanja i druge obaveze Stručnog vijeća  Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zastupnici su prihvatili ostavku Vildana Đurovića na mjesto člana Ureda za razmatranje žalbi BiH.

Usvajanjem zaključka imenovana  je Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje ureda za razmatranje žalbi.

Naredna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine planirana je za 16.veljače.