Kredit Svjetske banke u okviru petogodišnjeg programa za BiH u ukupnom iznosu od 750 milijuna dolara, odnosno blizu 1,3 milijarde KM, gotovo je sigurno bit će implementiran za razvojne projekte u našoj državi, potvrdio je za "Dnevni avaz" Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera i član Savjetodavne grupe Fiskalnog vijeća BiH.

Miraščić, koji je, kao član državne delegacije, u proteklim danima bio sudionik razgovora u sjedištima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u
Washingtonu, kazao  je da su čelnici obje ove financijjske institucije pohvalili ispunjavanje mjera na nivou BiH i Federacije. Posebno su, kaže, istaknuti reformski procesi koje provodi Vlada FBiH.

Od ukupnog iznosa kredita Svjetske banke, kaže Miraščić, Federacija bi trebala dobiti 60 posto, odnosno oko 780 milijuna KM. Potvrdio  je da su definirani sektori gdje će ova sredstva biti implementirana, i to za modernizaciju puteva, mala i srednja poduzeća i zapošljavanje, zdravstvo, jačanje poslovnog ambijenta te fiskalnu održivost.

- Iznosi za pojedine oblasti nisu još precizirani. Što se tiče FBiH, ono što je sada 100 posto sigurno jest pozajmica za modernizaciju cesta u iznosu od 55 milijuna dolara, odnosno 95 milijuna KM. Međutim, tu su sufinancijeri Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB) - istakao je on.

Podcrtao je da vlasti FBiH i Svjetska banka konkretno razgovaraju i o pozajmici
razvojne politike (Development Policy Loan), što je program koji će ići uz MMF-ov aranžman.

Govoreći o novcu za zdravstvo, Miraščić je rekao da imaju propisane određene mjere, a većinu je FBiH ispunila.

-  Ostaje da se usvoji nekoliko stvari. Vijeće ministara, na primjer, treba usvojiti pravilnik o lijekovima, dok su entiteti praktično ispunili sve mjere. Tu govorimo u iznosu od dodatnih pedesetak milijuna dolara - rekao je Miraščić.

Naglasio je da će sredstva Svjetske banke za zdravstveni sektor u FBiH u mnogome ovisiti i o analizi zdravstvenog sektora, piše "Dnevni avaz.