Izvoz mesa u Tursku odblokiran je krajem siječnja, a umjesto izvoznog objekta kompanije Bajra, koji je skinut sa liste zbog prošlogodišnje neispravne pošiljke mesa, sklopljeni su aranžmani sa drugim izvoznicima.

Ovo je na upit novinara portala Indikator.ba kazao Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović je pojasnio da je u 2017. godini bio manji izvoz mesa u Tursku zbog toga što se jedan naš izvoznik nije osoposobio da ostvari izvozne rezultate, kao i zbog toga što je jedan od izvoznih objekata (objekt kompanije Bajra, napomena autora) skinut sa liste s turske strane s obzirom na slučaj iz kolovoza/avgusta prošle godine sa neispravnom pošiljkom mesa koje je prerađeno u toj klaonici.

- Trentuno je od Turske otvoren aranžman za 5.000 tona mesa za dva izvoznika odabrana od turske strane. Jedan od tih izvoznika nije se na vrijeme osposobio da preuzme sve količine, ali vjerujemo da će se brzo osposobiti i početi otkupljivati grla i izvoziti u Tursku, kazao je Šarović.

On je dodao da su sklopljeni aranžmani sa izvoznim objektima u Visokom i još jednom mjestu u BiH i otkup žive stoke, koji je u prosincu/decembru prošle godine obustavljen, ponovo je počeo 31. siječnja/januara ove godine.