Četiri zastupnika SDA koja su nedavno napustila klub ove stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH razmišljaju o formiranju svoga kluba, u koji bi pozvali još tri zastupnika iz manjih stranaka, čime bi postali dominantna snaga odlučivanja u krovnoj instituciji zakonodavne vlasti u BiH, pišu Nezavisne novine.

Na ovaj način, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović i Salko Sokolović, imali bi "pravo prvenstva" da zahtijevaju novi izbor predsjedatelja Vijeća ministara te smjenu člana Kolegija Zastupničkog doma.

To bi, istovremeno, značilo formiranje nove većine u državi, što bi, opet, izazvalo duboke političke posljedice na nešto više od godinu i pol do sljedećih općih izbora u BiH.

Kako tvrde Nezavisne novine, ukoliko četvorka odluči formirati novi klub, pozivi da se priključe bit će upućeni Zaimu Backoviću (BPS), Jasminu Emriću (ASDA) i Diani Zeleniki (HDZ 1990).

I sadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i član Kolegija PD Šefik Džaferović visoki su dužnosnici SDA (potpredsjednici stranke), a ovakav mogući scenarij bio bi svojevrsni, ali po mnogim mišljenjima zbog zastoja države i potrebni presedan u funkcioniranju parlamentarne demokracije u BiH. No, kako god, svi relevantni politički faktori ne kriju da je aktualna parlamentarna većina u državi, koju predvodi koalicija SDA-HDZ-Savez za promjene, ozbiljno ugrožena, te da će se nešto morati dogoditi, tim prije jer i u SBB-u sve glasnije razmišljaju o raskidu koalicije sa SDA.

"Loptica je sada na vrhu SDA da li će htjeti prihvatiti zahtjeve koji se prvenstveno odnose na demokratizaciju stranke, način izbora predsjednika, ali i poboljšanje unutrašnjih odnosa, kao i odnosa sa susjednim državama", pojašnjava za Nezavisne jedan od "odmetnute četvorke", koji je zbog dogovorenog "nenastupanja" u medijima insistirao na anonimnosti.

Kako doznaju Nezavisne, prva na tapetu bi bila smjena Džaferovića s mjesta člana Kolegija Zastupničkog doma, što bi objeručke podržali u SNSD-u.

"Oni mogu već s tri zastupnika osnovati klub, ali ako budu imali sedam, bit će ozbiljna politička opcija. Ne znam kako bi se mogla razviti priča između njih i SNSD-a, ali ako pokrenu inicijativu za smjenu Džaferovića, mi ćemo je sigurno podržati", kaže Milica Marković, zastupnica SNSD-a, i dodaje da će o svim eventualnim drugim oblicima suradnje odluku donijeti organi stranke.

Za Jasmina Emrića, zastupnika A-SDA, ove informacije su nove, iako, kako kaže, nezadovoljstvo i razjedinjenost unutar Kluba SDA traje već dugo.

"Za sada, ne bih se upuštao u komentare, ali ako dobijemo neku službenu ponudu za razgovore, naravno da ćemo se odazvati", poručuje Emrić.

Sličnog je stava i Zaim Backović, zastupnik BPS-a.

"Da bih poduzeo bilo kakve korake u tom smislu, vrh stranke treba odlučiti. Ako bi Predsjedništvo BPS-a našlo neke interese u smislu poboljšanja stanja u državi, ja ću poštovati odluku kakva god da bude", kaže Backović.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a, koja zajedno s Džaferovićem i Mladenom Bosićem (SDS) rukovodi radom Zastupničkog doma, priznaje da je parlamentarne većina "uzdrmana raznim stvarima" i da postoje nezadovoljstva.

"SDA će odlučiti i izjasniti se tko im je u klubu. Ali svakako mislim da moramo biti ozbiljni kada je u pitanju interes BiH. Na razini stranaka trebamo vidjeti šta i kako dalje", poručuje Krišto.