Saudijska Arabija očajnički pokušava 'odmaknuti' svoje gospodarstvo od nafte a osoba koja vuče konce je 30-godišnji prijestolonasljednik i ministar obrane, princ Mohammed bin Salman.

Najveći izvoznici nafte s Bliskog istoka u prošloj su godini izgubili čak 390 milijardi dolara zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, a čini se da ih u 2016. godini čeka još veći gubitak koji bi mogao premašiti 500 milijardi eura, po predviđanima MMF-a.

Konkretno, Saudijska Arabija sada temeljito restrukturira svoj gospodarski sustav jer su im prihodi od nafte i prošle krizne godine činili 72 posto ukupnih proračunskih prihoda. Stoga se previđa da bi mogla doživjeti gubitak od 90 milijardi dolara u ovoj godini.

Iako je kralj njegov otac Salman, već je u siječnju 2015. godine, kad je postao kraljem Saudijske Arabije, bio vrlo bolestan i oslanjao se na svog ljubimca pa je mladi princ Mohamed bin Salman vrlo brzo postao najmoćnija osoba u kraljevstvu, piše Business Insider.

Njegova moć nad jednim od najvažnijih svjetskih gospodarstava je postala još jasnija nakon što je smijenio veterana Alija al-Naimija, ministra za naftu koji je na toj poziciji proveo punih 20 godina i na njegovo mjesto postavio svojeg čovjeka - Khalida al-Faliha, predsjednika državne naftne tvrtke Saudi Aramco.

Ljudima koji pozorno prate događaje u Saudijskoj Arabiji to vjerojatno nije bilo veliko iznenađenje. Naime, njegova je vizija do 2030. kraljevstvo učiniti manje 'ovisnim' o nafti. No, među ekonomistima i anatlitičarima raste zabrinutost.

Princ Mohammed je izgradio jaki utjecaj, a prvi put je jasno dao do znanja da je njegova riječ zakon kada je prošlog mjeseca poručio da neće biti zamrzavanja proizvodnje nafte bez sudjelovanja Irana. Kako bi ostvario svoj cilj nije se libio maknuti s puta ni dugovječne političare poput al- Naimija.