"Biološka baterija" Bioo Lite koristi lišće biljaka kao solarne panele te prikuplja energiju nastalu fotosintezom, piše Mirror.

 Mikroorganizmi koji žive u loncu razgrađuju spojeve koje stvara biljka u elektrone. Samo priključite svoj uređaj na USB port i napunite ga.

Ovaj proizvod može u potpunosti napuniti dva do tri mobitela dnevno. USB adapter nalazi se u malom kamenu, koji služi kao vrsta poveznice koja prikuplja energiju iz tla.

Bioo Lite proizvodi španjolska tvrtka Arkyne Technologies, koju su osnovala tri univerzitetska studenta iz Andaluzije, na jugu Španjolske, a koja je već prikupila više novca nego što joj je bio cilj u crowdfundingu.

"Naš cilj  nije bio prikupiti puno novca, već smo željeli priznanje i potvrdu kako se našem projektu vjeruje, tako da možemo izaći na pravo tržište", kažu tvorci ‘zelene’ baterije.

Uređaj je dizajnirao Pablo Manuel Vidarte, zajedno sa svojim partnerima Rafaelom Rebollom i Javierom Rodrigezom.

"Jako je jednostavno instalirati naše punjače, samo stavite zemlju u lonac i posadite biljku", kaže Vidarte. Četvorni metar može proizvesti između 3 i 40 watta, ovisno o vrsti i veličini biljke.

Tim tvrdi kako bi energija koju stvara cijeli vrt zadovoljavala sve potrebe vlasnikova doma. Očekuje se da će se Bioo Lite pojaviti na tržištu u prosincu.