Crne prognoze su se ostvarile, BiH je postala nezaobilazna stanica na migrantskoj ruti državljana Sirije, Pakistana, Alžira, Afganistana, Tunisa, Libije, Palestine, Maroka…

Granična policija je već u prvim danima 2018. zabilježila rapidno povećanje broja ilegalnih migranata, piše Večernji list BiH.

– Institucije Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim kapacitetima zbrinjavaju ilegalne migrante koji se nalaze ili dolaze u Bosnu i Hercegovinu – potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Rečeno je to u odgovoru na pitanje u vezi s prozivkama kako institucije BiH nedovoljno čine za zbrinjavanje migranata koji sve više dolaze u BiH.

Neki izbjegavaju kontrolu

– U nekim slučajevima ilegalni migranti pokušavaju izbjeći kontrolu i propise BiH kako bi što prije došli do svog krajnjeg odredišta, a to su zemlje zapadne Europe – navode iz Ministarstva sigurnosti BiH odgovarajući na navode kako sve više migranata boravi na otvorenom na Ilidži kod Sarajeva, u džamijama i drugim objektima te zašto je tako. Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode koji su kapaciteti Azilantskoga centra te što sve on pruža migrantima nakon dolaska u Bosnu i Hercegovinu. Azilantski centar ima kapacitet od 154 mjesta. Trenutačno je kapacitet smanjen za 35 mjesta jer su korisnici centra oštetili dio prostorija u kojima su bili smješteni. Azilantski centar u Delijašu kod Trnova ima kapacitet od 150 mjesta, a po potrebi se broj mjesta može udvostručiti. Oni koji ne zatraže azil, bit će smješteni u Migracijski centar u Istočnom Sarajevu. U tom centru izgrađen je muški paviljon, kapaciteta stotinu mjesta, ženski paviljon s oko 15 mjesta i dva obiteljska paviljona.

Moguće manipulacije

– U Azilantskom centru azilanti imaju smještaj, osiguranu hranu, pruža im se primarna zdravstvena zaštita, a radnici Azilantskoga centra, po iskazanoj potrebi, osiguravaju prijevoz do Trnova, Ilidže, Sarajeva – navode iz Ministarstva sigurnosti BiH. Iz Ministarstva sigurnosti podsjećaju kako oni koji traže azil po dobivanju kartona tražitelja azila imaju slobodu kretanja po BiH. S druge strane, dok su tražitelji azila, oni ne mogu biti protjerani iza BiH. U javnosti se nerijetko govori kako je migrantima najvažnije da dobiju identifikacijske kartone kako su prijavljeni kao azilanti.

Međutim, takav zakonski okvir otvara mjesta za manipuliranje i zloupotrebu kako bi se kretali po teritoriju BiH. Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine navode i podatke o kojem broju migranata je riječ od početka ove godine koji su stigli u BiH te kojim rutama dolaze do Bosne i Hercegovine. U ovom mjesecu otkriveno je više od 300 ilegalnih migranata, a dnevno zahtjev za azil podnese oko 20 osoba. Migranti uglavnom dolaze iz smjera Crne Gore i Srbije te iz Hrvatske, koji budu, prema sporazumu o readmisiji, vraćeni zbog nelegalnog boravka u Hrvatskoj – kažu iz Ministarstva sigurnosti BiH.