Predsjednik SAD-a Barack Obama priopćio je da američka vlada surađuje sa privatnim kompanijama kako bi nakon 2030. godine posjete ljudi na Mars bile moguće, javlja agencija Anadolija.

Obama je u kolumni koju je napisao za televiziju CNN potvrdio da je cilj američke administracije da do 2030. godine završi pripreme za slanje čovjeka na Mars i njegovo sigurno vraćanje na Zemlju.

Ističući kako je glavni cilj SAD-ovog projekta da se omogući dugotrajni boravak čovjeka u svemiru, Obama je kazao da je za to neophodna suradnja javnog i privatnog sektora i da su u tom kontekstu napravljeni krupni iskoraci.

''U sljedeće dvije godine privatne kompanije će prvi put poslati astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu. Sljedeći korak će biti slanje astronauta van Zemljine orbite. Uzbuđen sam da vam mogu priopćiti da surađujemo sa našim komercijalnim partnerima na tom projektu'', kazao je Obama.

Obama je najavio da će se ovaj tjedan u Pittsburgu sastati ugledni američki znanstvenici, inženjeri i studenti kako bi razgovarali o tom projektu.

Na današnji dan prije šest godina u SAD-u je usvojen Zakon i novom svemirskom programu čiji glavni cilj je slanje čovjeka na Mars.