Francuska od 2020. godine zabranjuje uporabu plastičnog posuđa i pribora za jelo, osim biorazgradive plastike u okviru zakona o energetskoj tranziciji za zeleni rast.

No, francuskom planu protivi se Pack2Go Europe, organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja zastupa europske proizvođače ambalaže i traži hitnu reakciju Europske komisije.

"Tražimo odmah da Europska komisija poduzme zakonske mjere protiv Francuske zbog kršenja europskog prava", izjavio je Eamonn Bates, glavni tajnik Pack2Go Europe.

Ovaj bi problem mogao postati i veći jer će više otpada završiti u prirodi, potrošači će vjerovati kako je dopustivo biorazgradivu ambalažu nemarno baciti. Francuski političar Arash Derambarsh, gradski vijećnik u općini Courbevoie u Parizu, koji je već uspješno vodio kampanju zabrane supermarketima da bacaju neprodanu hranu, smatra da je problem recikliranja opći europski problem.

Zakon donesen u kolovozu 2016. jedna je u nizu mjera koje Francuska poduzima u borbi protiv globalnog zatopljenja, a predsjednik Francois Hollande najavio je kako je zabrana plastičnog pribora tek dio velike operacije kojom se Francuska "želi učiniti uzoritom nacijom u procesu smanjenja emisija plinova s učinkom staklenika, u diverzifikaciji energije i većeg korištenja obnovljivih izvora energije".