Samo mjesec dana nakon što je počela primjena novoga Zakona o trošarinama na gorivo, građani u BiH već osjećaju posljedice.

Naime, povećanje cijene goriva lančano je prouzročilo rast cijena proizvoda koji su vezani uz cijene energenata.

Već skuplje plaćamo voće, povrće, mlijeko, kruh, prijevoz…

Skuplji prijevoz

Kao što je bilo najavljeno, zbog usvajanja Zakona o trošarinama na naftu, naftne prerađevine i lož-ulje, kompanija Centrotrans Eurolines je od 1. ožujka počela s primjenom novih cijena karata na linijama unutar BiH, a koje su uvećane za 5 do 10 posto, piše Večerni list BiH.

“Usvajanjem navedenog Zakona o trošarinama došlo je do značajnog povećanja troškova (cijena nafte, guma, rezervnih dijelova itd.) koji bitno utječu na ukupno poslovanje”, priopćeno je iz Centrotransa.

Od 1. ožujka cijena pojedinačne karte u javnom prijevozu u Banjoj Luci je 1,80 KM umjesto ranijih 1,60 KM, mjesečne radničke karte na skupini linija 44 KM, a jedinstvene radničke 60,50 KM jer su prijevoznici pristali na prijedlog Grada o povećanju cijene karata u prosjeku za sedam posto. Također, jedinstvena mjesečna karta za studente sada iznosi 40 KM, a za umirovljenike 21,50 KM.

Cijene mjesečnih karata za umirovljenike su povećane za jednu KM, a studenti će, umjesto 28 KM, mjesečnu kartu plaćati 30 KM. Kako su rekli iz Gradske uprave, korekcija cijena učinjena je na zahtjev prijevoznika, a ne odnosi na invalide prve i druge kategorije i obitelji poginulih branitelja, koji će mjesečne karte i dalje plaćati 13 KM na skupini linija. Građane očekuje i povećanje cijena usluga taksija.

Kako ističu iz brojnih udruga, vožnja bi trebala biti skuplja za 20 feninga po kilometru.

Očekivana poskupljenja

“Ovo što se događa, u smislu rasta cijena proizvoda i usluga, nešto je što je bilo sasvim očekivano. Oni koji su vjerovali i tvrdili da neće doći do poskupljenja, živjeli su u zabludi. Sasvim je jasno kako će se, kada rastu troškovi proizvodnje i ulazni troškovi, to odraziti na finalnu cijenu proizvoda. Sve one priče kako rast poreza ne utječe na rast cijena su iluzija. Sve će se ovo prevaliti na građane. Mi imamo niske osobne dohotke, koji su najniži u Europi, to znači kako će se smanjiti osobna potrošnja građana, a kad se smanjuje osobna potrošnja građana, to utječe negativno na ukupnu potrošnju građana” tvrdi ekonomist Dženan Đonlagić.

(www.jabuka.tv)