U župi sv. Pavla apostola u zagrebačkom Retkovcu u nedjelju 24. rujna umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojega je krstio Jakova, osmo dijete u obitelji Mate i Željke Jeličić. U koncelebraciji su bili župnik Vinko Tomić i župni vikar Mario Dukić, a liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo Josipa degl'Ivellija uz orguljsku pratnju Alana Kljajića, piše IKA.

Na početku misnog slavlja pozdravljajući biskupa, župnik je supružnicima Jeličić zahvalio na daru života te posebno pozdravio kuma malog Jakova, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, kao i obitelj Krsnik koja je na krštenje donijela svoje prvo dijete, malog Dominika.

U propovijedi biskup Pozaić protumačio je ulomak evanđelja, istaknuvši kako je vinograd slika Božjeg kraljevstva u kojem je Bog pravedan i velikodušan. Rekao je da u Božjem vinogradu, Božjem kraljevstvu nema mjesta zavisti i sebičnosti, koji osiromašuju, već „da smo svi pozvani na život u vječnosti".

Biskup je upozorio kako se danas pridaje važnost mnogim stvarima, a zapravo obitelj treba biti na prvom mjestu, najvažnije su obiteljske stvari i vrijeme provedeno u obitelji.

„Za Europu je veliki izazov da bude majka, a ne stara baka, kako ju nazivaju. Gledajući statistike uočavamo ljudski deficit, a Hrvatskoj prijeti demografski kolaps. Kada netko kolabira, znamo koliko je sati, treba hitno dobiti pomoć. Narod koji ne prepoznaje vrijednost života, obitelji i svoje povijesti ostaje bez nade, a cilj je sveden na preživljavanje. Postavlja se pitanje radi čega rađati i odgajati djecu, čemu obitelj. To je pitanje nade, a ne statistika. Pitanje povjerenja i pouzdanja u Boga Stvoritelja, ljubitelja života", istaknuo je biskup Pozaić.

Biskup je rekao da je bl. Alojzije Stepinac u teškim životnim situacijama živio svoje biskupsko geslo „U Tebe se, Gospodine, uzdam", na što su pozvani i velikodušni roditelji. „Svi rado sanjamo budućnost. Kome pripada budućnost? Pripada onima koji poštuju život, vole i primaju ga kao Božji dar, kao svetinju za budućnost Crkve i naroda", istaknuo je biskup Pozaić, koji je sve obitelji, a posebno obitelj Jeličić, preporučio zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice obitelji, najvjernije zagovornice Hrvata.

Na kraju misnog slavlja, uime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biskup Pozaić je malenom Jakovu i njegovim roditeljima uručio prigodni dar Nadbiskupije te kovanicu od 25 kuna s likom nerođenog djeteta koja je na svjetskoj izložbi u Tokiju 2000. godine dobila prvu nagradu.

Mate i Željka Jeličić, uz Jakova, imaju Mateu (26), Antu (24), Ružicu (18), Katarinu (17), Miju (13), Marka (9) i Vitu (5).