Američki predsjednik Barack Obama pokrenuo je u utorak ofenzivu za “iskorjenjivanje” raka u SAD-u, usporedivši borbu protiv te bolesti s “novim osvajanjem Mjeseca” za koju je zadužio potpredsjednika Joea Bidena čiji je sin prošle godine umro od raka na mozgu, piše Hina.

“Večeras najavljujem novi nacionalni napor da se učini ono što je nužno protiv raka. Za one koji su nam dragi i koje smo izgubili, za obitelji koje možemo još spasiti, učinimo od Amerike zemlju koja iskorjenjuje rak jednom zauvijek”, izjavio je Barack Obama u govoru o stanju nacije, posljednjem u njegovu mandatu.

''Prošle godine potpredsjednik Biden kazao je da bi Amerika mogla izliječiti rak kao što je uspjela osvojiti Mjesec'', izjavio je Obama za govornicom Kongresa dok je Biden sjedio iza njega, pored republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana.

''Imenujem i zadužujem Joea za vođenje misije'', kazao je Obama što je popraćeno pljeskom.

Biden, potpredsjednik u oba Obamina mandata s više od 40 godina političke karijere, kazao je u priopćenju da je ta “nova nacionalna misija vrlo osobna”.

U svibnju prošle godine njegov sin Beau Biden umro je od raka na mozgu u 46. godini. Njegov otac tada je svoju tugu naveo kao razlog zbog kojeg oklijeva kandidirati se treći put za predsjedničke izbore u studenom 2016. Na kraju je u listopadu odustao od kandidature.