Radnici Amazona nerijetko rade po 55 sati tjedno, a suočeni su s nemogućim zahtjevima u skladištima kompanije, piše Mirror.

Njihov reporter Alan Selby proveo je pet tjedana kao zaposlenik u Amazonovom skladištu u Essexu s ciljem da otkrije s kakvim se radnim uvjetima suočavaju zaposlenici.

Izvijestio je da radnici u skladištu doslovno spavaju na nogama tijekom smjene koja traje deset sati, a i sam je osjetio tešku iscrpljenost tijekom rada.

"Prije nego sam počeo tamo raditi tijekom ljeta sam otrčao dva maratona i nekoliko polumaratona. Fizički sam u dobroj formi, ali moje je tijelo svaki dan bilo iscrpljeno. Krvni tlak i otkucaji srca u mirovanju su mi porasli zbog stresa na poslu", napisao je on.

Na početku je smatrao da će mu posao biti samo fizički naporan, ali uskoro je počeo osjećati i psihičke posljedice.

"U skladištu su većinu posla preuzeli strojevi, a ljudi su svedeni na stoku koja služi strojevima. Amazon bi mogao ukinuti ovakve desetosatne smjene kad bi zaposlio još ljudi, ali onda bi im zarada bila manja", tvrdi on.
 

Požalio se i na dvije kratke polusatne pauze za hranu u kojima je "jedva stigao otrčati u menzu i prigristi nešto".

Pauze za odlaske na zahod su također ograničene, a radnicima se postavljaju nedostižni ciljevi.

"Imate devet sekundi da uzmete i procesuirate predmet prije nego ga pošaljete na pakiranje, a cilj je obrada tristo predmeta po satu. Saginjao sam se, a zatim protezao da položim predmet visoko iznad svoje glave kako ne bi prekidao neprestani dotok. Moje je tijelo vrištalo", svjedoči on.

Otkrio je da radnici nerijetko spavaju na nogama, a hitna pomoć morala je intervenirati u nekoliko navrata kako bi pomogla iscrpljenima.

"Daleko je to od nasmijanih lica radnika koje Amazon prikazuje u svojim božićnim reklamama. Ovo je vojska od 24 tisuće nesretnih vilenjaka koji su ponekad plaćeni svega sedam penija po predmetu", zaključio je on.

Njegova je posljednja smjena bila na Black Friday, a radnici koji u prethodnim danima nisu ispunili kvotu dobili su otkaze, prenosi Index.hr.

Amazon je suočen sa štrajkovima radnika u Italiji i Njemačkoj koji se žale na nisku plaću i loše radne uvjete, a radnici u Velikoj Britaniji svjedočili su da su spavali u šatorima i ispod mostova samo da bi stigli na posao na vrijeme.

"Postao sam ljudski robot tamo. Smjena mi je počinjala u 7:30 ujutro, a završavala iza 18 sati kad bi sunce već odavno zašlo. U skladištu koje nema prirodno svjetlo već je ispunjeno neonkama, dan i noć nemaju značenje. Radnici su prekrili mnoge satove kako ne bi vidjeli koliko im još vremena ostaje u smjeni. Međutim, vrijeme je ovdje najvažnije. Novi se paket mora spremiti i poslati svakih trideset sekundi", piše Selby.

Nakon reportaže, Amazon se oglasio priopćenjem:

"Amazon pruža sigurno i pozitivno radno mjesto, s konkurentnom plaćom i beneficijama od prvog dana. Ponosni smo što smo stvorili tisuće poslova u Velikoj Britaniji. Pružamo sjajne poslove i pozitivno okruženje, a dajemo i priliku za napredak. Kao i sve kompanije, očekujemo određen učinak. Naši su ciljevi utemeljeni na dosadašnjem učinku koji su postigli naši zaposlenici."