Parlamentarna skupština BiH na prošloj sjednici nije prihvatila prijedlog da se povećanje trošarina na gorivo razmatra po hitnoj proceduri. Umjesto po hitnoj, vlast će trošarine na gorivo povećati po skraćenoj proceduri, a jučer je Ustavnopravno povjerenstvo utvrdilo da je povećanje trošarina usklađeno s Ustavom i pravnim sustavom BiH, što bi u praksi značilo da će 1. kolovoza ovi zakoni biti i usvojeni, piše Večernji list BiH.

Izgradnja cesta

Nakon što odluka bude objavljena i u Službenom listu, građani će litru goriva plaćati 15 feninga skuplje. U prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, utvrđene su sljedeće trošarine na naftne prerađevine: dizelsko gorivo i ostala plinska ulja 0,45 KM, kerozin 0,30 KM, motorni benzin - bezolovni 0,50 KM, motorni benzin 0,55 KM, lož-ulje 0,45 KM te biogorivo i biotekućina 0,45 KM. Ovakvu odluku Vijeće ministara BiH donijelo je još 29. lipnja ove godine u cilju poštivanja preuzetih ugovornih obveza i osiguranja potrebnih sredstava za uredno servisiranje po ugovorima o zajmu s EBRD-om za dovršetak započetih projekata vezanih za izgradnju cestovne infrastrukture u FBiH i RS-u.

Uvjet za kredit

U sporazumima kojima se financira izgradnja cestovne infrastrukture ugovorene su klauzule kojima se BiH obvezala da će se povećati trošarina na naftne prerađevina, što će predstavljati uvjet za učinkovitost ovih kredita. “Iz tog razloga, predmetni kreditni sporazumi ne mogu postati operativni dok se obveza ne izvrši. Povećanjem trošarina osigurava se dugoročna održivost javnih poduzeća koja se bave izgradnjom cestovne infrastrukture i ublažavaju rizici po proračune entitetskih vlada”, ističu iz Vijeća ministara BiH. Poskupljenje goriva nije jedini udar na džepove građana, naime, vjerojatno će uskoro doći i do povećanja trošarina na alkohol, pivo i bezalkoholna gazirana pića, a prema prijedlozima koji su do sada bili aktualni, 0,15 KM za pivo i 2,5 KM po litri apsolutnog alkohola za alkoholna pića te 0,15 KM po litri za bezalkoholna gazirana pića.