U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prozora, svjedok Tužiteljstva BiH je kazao da ga je u Vatrogasnom domu tukao optuženi Nikola Marić.

Svjedok Šefik Munikoza je ispričao da je zarobljen krajem studenog 1992. zajedno sa još nekoliko muškaraca iz sela Skrobučani (općina Prozor), na putu koji vodi od Jablanice prema Prozoru, te odveden u Vatrogasni dom. On je kazao da ranije nije poznavao optuženog Nikolu Marića, ali da mu je Dževad Purgić, Marićev susjed, kazao da je to on.

"Nikola Marić me udarao gdje je stigao. Više sam bio u nesvijesti, nego pri svijesti. Udarao me i električnom palicom po glavi, ušima i vratu", prisjetio se Munikoza. On je dodao da su izvjesni Dragan Zečević i Goran Pavković sudjelovali u premlaćivanju zatvorenika. Prema iskazu svjedoka, on je sa ostalim muškarcima pušten nakon cijele noći ispitivanja i premlaćivanja. Kako je rekao, 1993. izašao je i njegov djed, koji mu je kazao da mu je Nikola Marić uzimao novac i tukao ga.

Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), po 25 točaka optužnice se tereti da je od studenog 1992. do listopada 1993. godine na području općine Prozor sudjelovao u ubojstvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Muharem Šljivo je kazao da je bio zatvoren u Vatrogasni dom, zajedno sa drugim muškarcima, među kojima je bio i svjedok Šefik Munikoza. Naveo je da su svi vođeni na ispitivanje, te vraćani sa modricama i drugim ozljedama, ali da njega nitko nije tukao, 'da je bio privilegiran, jer ga je štitio Marić'.

"Svi su spominjali da zapovijeda Nikola Marić i da je glavni kad udara i ispituje, ali mene osobno nije nikada udario", naveo je svjedok. On je dodao da ga je Marić pustio iz Vatrogasnog doma.

Šljivo je kazao da je ponovno vidio Marića 14. travnja 1993. godine u Skrobučanima, te da ga je i tad štitio. Taj dan su, prema Šljivi, vojnici HVO-a napali Skrobućane i druga sela, a njega i ostale muškarce prisilno zatvorili u policijsku stanicu u Prozoru, gdje je ostao oko 20 dana, a potom prebačen u druge logore. Suđenje se nastavlja 20. studenog, navodi Justice report.

bljesak.info