Iran je u ponedjeljak priopćio da su novi američki potezi usmjereni prema zauzdavanju programa balističkih projektila "nelegitimni", poručivši da će nastaviti s razvojem konvencionalnog vojnog oružja.

SAD je u nedjelju uveo sankcije za 11 poduzeća i osoba jer su omogućavali dopremu komponenti za balističke projektile u Iran "zametanjem tragova" o njihovu stvarnom odredištu putem mreže "paravan" firmi, dan nakon ukidanja niza mjera proglašenih zbog iranskog nuklearnog programa, prenosi Hina.

Više Iranaca i mreža poduzeća baziranih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Kini dodani su na američku finansijsku crnu listu, objavilo je američko ministarstvo finansija. Njihova eventualna imovina u SAD-u će biti zaleđena i zabranjeno im je poslovati s američkim firmama.

"Islamska Republika odgovorit će na te oštre i propagandističke mjere nastavkom svog legalnog programa još snažnije nego prije i razvojem svojih odbrambenih kapaciteta", saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Samo jedan dan nakon što je na snagu stupio sporazum o nuklearnom programu između velikih sila i Irana, uvode se ove sankcije zbog testiranja balističkih raketa 10. oktobra i 21. novembra, što je UN ocijenio kršenjem rezolucije iz 2010., koja Iranu zabranjuje korištenje balističkih projektila zbog straha da ne budu opremljeni nuklearnom bojevom glavom.

Iran ističe da se radi isključivo o konvencionalnim bojevim glavama te proziva Washington da svojim saveznicima na Bliskom istoku prodaje oružje u vrijednosti više milijardi dolara godišnje kojim se vrše "ratni zločini protiv Palestinaca, Libanaca i u najnovije vrijeme protiv stanovnika Jemena".

"Američke sankcije protiv iranskog programa balističkih projektila nemaju pravni niti moralni legitimitet", izjavio je glasnogovornik ministarstva Hosein Jaberi Ansari.