Europski parlament izglasao je uspostavljanje sustava za registraciju podataka o ulasku i izlasku državljana trećih zemalja koji prelaze vanjske granice EU (EES), koji će od 2020. godine izazvati značajne promjene pristupa shengenskom prostoru.

“Nove mjere neće otežati život građana Zapadnog Balkana. Naprotiv, trebale bi olakšati prolazak granica. Cilj je upravo bio da se što brže putuje. Istovremeno, i doprinese borbi protiv terorizma. Cijeli sustav zovemo ‘pametnim granicama'”, kaže za Novosti zastupnica EP i izvjestitelj iz sjenke za moderniziranje granica Tanja Fajon.

Predviđena je usuglašena i jedinstvena europska elektronska kontrola dokumenata na ulasku u EU, kojom će se provjeravati podaci iz putovnica, ali i dozvoljeno vrijeme provedeno unutar shengenskog prostora.

Novi automatizirani sustav će na granici skupljati biometrijske podatke i “prepoznavati” građane prilikom sljedećih putovanja. Europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopulos je istaknuo da je cilj ove mjere i smanjiti mogućnost prevara, krađe dokumenata i identiteta.

Tanja Fajon kaže da će u pregovorima koji će EP sada voditi s Europskim vijećem povodom drugog sustava ETIAS, o kojem se pisalo prethodnih dana, nastojati da svi koji nemaju unaprijed pribavljenu autorizaciju za ulazak mogu je dobiti na posebnom kiosku na granici.

Ona kaže i da cijena nije definitivna, pa se može dogodi da poslije pregovora bude i niža od predviđenih 10 eura.