Norveška idući tjedan postaje prva zemlja koja počinje prijelaz s analognog FM radija na digitalnu mrežu, što je riskantan i nepopularan potez koji će pažljivo pratiti druge zemlje kako bi vidjele trebaju li slijediti norveški primjer.

Kritičari kažu da vlada u taj proces kreće nepromišljeno i da će mnogi ljudi ostati bez informacija i upozorenja o izvanrednim situacijama koje su se dosad emitirale na radiju. Posebno su zabrinuti za vlasnike dva milijuna automobila u Norveškoj koji nisu opremljeni digitalnim prijemnicima, prenosi Hina.

Prelasku na digitalni radio protivi se 66 posto Norvežana, 17 posto ih je za, a ostali su neodlučni, po prošlomjesečnoj anketi dnevnika Dagbladeta.
Neovisno o tome, parlament je prošli mjesec dao zeleno svjetlo za prelazak na digitalnu mrežu.

Mogućnost prelaska na digitalni radio razmatraju i Švicarska, Danska i Britanija. Ako u Norveškoj sve prođe glatko, to bi moglo potaknuti te zemlje da ubrzaju proces.

Gašenje FM-a (frekvencijska modulacija), mreže koja je u Norveškoj uvedena 50-ih godina prošlog stoljeća, počinje 11. siječnja u sjevernom gradu Bodou.

Po vladinu planu, do kraja 2017. sve postaje bi trebale preći na digitalnu mrežu, koja će omogućiti bolji i čišći prijem zvuka diljem Norveške, zemlje ispresjecane fjordovima i planinama.

"Mi smo prva zemlja koja gasi FM, ali nekoliko drugih ide u istom smjeru", kaže Ole Joergen Torvmark, čelnik Norveškog digitalnog radija.

Digitalna mreža trebala bi omogućiti osam puta više radijskih postaja od FM-a za istu cijenu, tvrde oni koji je najviše zagovaraju.

Najveći su problem, kaže Torvmark, radijski prijemnici u automobilima. Cijena dobrog digitalnog adaptera za auto radio košta oko 1500 kruna (oko 350 maraka ).

Oporba je zabrinuta. "Jednostavno nismo spremni za to. Dva milijuna automobila na cestama nema digitalne adaptere, a milijuni radijskih prijemnika u kućama će prestati raditi kad se FM mreža ugasi. To je sigurnosni problem", kaže Ib Thomsen, zastupnik Napredne stranke.