Norveške vlasti žele da se od 2025. u toj zemlji prodaju isključivo automobili sa električnim pogonom, odnosno Plug-in hibirdi, i vozila koja koriste vodonične gorivne ćelije.

Iako se ovaj cilj na prvi pogled čini previše ambicioznim, zahvaljujući dosadašnjim naporima države i brojnim pogodnostima i subvencijama u kojima uživaju oni koji se odluče za kupovinu ekološki prihvatljivih automobila, tržišni udio električnih vozila u prodaji novih četvorotočkaša trenutno iznosi 37%.

Kompanije i građani u Norveškoj stimuliraju se da nabavljaju električne automobile kroz porezne olakšice i druge beneficije poput korištenja žute trake u gradovima, besplatnog parkiranja u gradskim centrima i oslobađanja od plaćanja cestarine, prenosi B92.

Sa druge strane, automobili sa konvencionalnim motorima koji više zagađuju dodatno su oporezovani, pa su maloprodajne cijene takvih vozila praktično izjednačene sa cijenama električnih modela, što stimulira kupce da se sve više okreću elektroautomobilima.

Iako će postupno doći do izmjene sustava subvencioniranja, očekuje se da će se tržište električnih automobila u međuvremenu dalje razvijati, pa norveški parlament vjeruje da je cilj da se od 2025. prodaju isključivo ekološki prihvatljivi automobili moguće ostvariti.

Krajem 2016. na cestama Norveške bilo je oko 100.000 vozila na struju, a do 2020. taj broj će porasti na 250.000. Također, u planu je da se paralelno sa rastom prodaje unaprijedi i infrastruktura, pa bi do kraja ove dekade na svakih 10 elektroautomobila trebalo da dođe na jedan javni punjač - ukupno 25.000 u cijeloj zemlji.