Norveška će vrlo vjerojatno biti prva država u svijetu koja će doslovno zabraniti promet vozilima pogonjenim motorima sa unutrašnjim izgaranjem, prenosi Index.

Prema najnovijim informacijama četiri najsnažnije političke stranke složile su se oko ideje da se do 2025. godine obustavi prodaja vozila pogonjenih benzinskim i dizelskim motorima, javlja Dagens Naeringsliv. Ova vijest posebno je razveselila Teslinog šefa Elona Muska koji je vijest podijelio i na svojem Twitter profilu uz komentar: "Just heard that Norway will ban sales of fuel cars by 2025. You guys Rock!!"

Elona Muska vijest je razveselila jer dolazi iz Norveške, zemlje u kojoj su električna vozila vrlo popularna, a svojevremeno je Tesla Model S bila najprodavaniji model na norveškom tržištu.

U svakom slučaju radi se o dosad najkonkretnijoj i time najradikalnijoj odluci iz domene prometa. Da stvar bude zanimljivija odluka dolazi iz zemlje koja je jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte. Realno, prelaz na novi tip pogona za Norvežane i neće biti previše dramatičan sa obzirom da je devet godina do zabrane, a već sada električna vozila imaju udio od nevjerojatnih 24%. Recimo i kako će Oslo do 2019. godine zabraniti promet privatnim vozilima.