Golman Bayera iz Leverkusena, Bernd Leno (24), branio je u subotnjem meču protiv Borussije (M'gladbach) u pravom smislu riječi - kao u transu.

"Uopće se ne mogu sjetiti što se događalo između 21. i 35. minute susreta", izjavio je kasnije Leno.

Vratar će čak dva puta pogotke protivnika spriječio glavom, umjesto rukama, nogama ili tijelom!?

Gladbachovac Oscar Wendt topovski ga je pogodio loptom u lice u 21. minuti. Kad s dva metra udaljenosti primiš u nos loptu koja leti przinom od 93 km/h, velika je vjerojatnost da stradaš. Još jedan udarac u glavu mu je u prvom poluvremenu uputio André Hahn.

Iako je izgledao loše nakon što ga je lopta snažno pogodila u lice, na stadionu gotovo nitko nije shvatio kako vratar Leverkusena više nije baš sasvim pri sebi. Primjerice, u 29. minuti igre senzacionalno je obranio udarac protivničkog igrača André Hahna. Ali, Leno se toga ne sjeća!

Sama liječnička intervencija nakon udarca u glavu bila je u skladu s visokim profesionalnim standardima liječnika. Klupski ortoped dr Philipp Ehrenstein izišao je na teren kako bi mu ukazao pomoć i pitao ga uobičajena pitanja kako bi utvrdio može li se Leno orijentirati.

"Bernd je na sva postavljena pitanja uspio odgovoriti. Za razliku od slučaja prije godinu dana, kada je u kup utakmici također dobio snažan udarac u glavu, nakon čega uopće nije imao orijentaciju, sada je sve izgledalo normalno. Stoga je prije godinu dana odmah bio zamijenjen, ali ovaj put nije", kazao je dr Ehrenstein.



Glavni Bayerov liječnik, internist dr Karl-Heinrich Dittmar, kaže kako je ovaj 'prekid trake' u memoriji čovjeka uistinu moguć, a da pri tome nema drugih, pogotovo ne trajnih oštećenja.

"Osim rupe u sjećanju, Bern nema nikakvih drugih poteškoća. U živčanom sustavu kod njega pogođeno je samo jedno minijaturno mjesto. Možete si to predstaviti na primjeru jednog CD-a na kojem se nalazi sićušno oštećenje, ali sav ostali sadržaj na njemu je neoštećen, možete ga čitati", kaže liječnik.

"Što se tiče mene osobno, osjećam se dobro. U nedjelju je sve još jedanput detaljno pregledano", kaže pogođeni vratar Bayera.

Kako je Leno i reprezentativni vratar, od klupskih je liječnika dobio dozvolu za nastup u utakmici 'elfa' protiv Finske, u srijedu - na istom ovome stadionu. Bude li branio na toj utakmici, u Bayeru se nadaju da to neće činiti glavom...