Njemački Bundeswehr, nekad ponajbolja vojska svijeta, pala je na niske grane u što su se mogli uvjeriti učesnici zajedničke vojne vježbe NATO snaga u Norveškoj krajem prošle godine.

Nijemci su u Norvešku poslali nove oklopne transportere GTK Boxer kojima su, umjesto strojnica, iz kupole virile drške metli obojene u crno.

Ovo je samo jedan detalj iz izvješća njemačkog Ministarstva obrane koje je ovaj tjedan procurilo u javnost, piše Die Welt .

Prema ovom izvješću snage Bundeswehra, koje su dio NATO snaga za brzo djelovanje, daleko su od borbene spremnosti. Nedostaje im tri četvrtine opreme za noćno gledanje, 41 posto P8 pištolja i 31 posto MG3 strojnica.

Naravno, ovom treba pridodati i teške strojnice koje bi trebale biti pričvršćene na Boxere umjesto drški za metle.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva obrane kaže kako je izvještaj zastario te da su njemačke postrojbe u sklopu Snaga za brzo djelovanje sad u potpunosti opremljene, a da na vojnoj vježbi u Norveškoj nije bilo potrebe za opremanjem transportera pošto su oklopna vozila služila kao pokretni zapovjedni centri.

Unatoč demantijima poznato je da Bundeswehr godinama pati zbog manjka proračunskih sredstava, jer Njemačka izdvaja manji postotak budžeta za obranu od većine europskih država.

Veći dio tog novca često odlazi na promašene projekte poput Euro Hawka koji je njemačke porezne obveznike stajao skoro milijardu dolara. Riječ je o američkom dronu kojeg su Nijemci naumili uključiti u svoje zrakoplovstvo, ali ispostavilo se da dron ne zadovoljava stroge uvjete zračnog prometa Europske unije.

Projekt je otkazan, a izgleda da će Nijemci od američkog Northrop Grummana morati kupiti novu verziju Global Hawka što će ih ponovno koštati milijardu ili dvije.