Europska unija i SAD zajednički ulažu napore da se zaoštravanje, ponovo bremenito i etničkim sukobima na Zapadnom Balkanu preduhitri i usmjeri ka smirivanju i regionalnoj suradnji, kažu EU i NATO diplomatski izvori u Bruxellesu, piše Beta.

Dio toga je, rekli su agenciji Beta u Bruxellesu ti izvori, poziv visoke predstavnice EU Federice Mogherini premijerima sa Zapadnog Balkana da 24. svibnja u Bruxellesu razgovaraju o "prilikama u regiji u svjetlu najnovijih zbivanja", s ciljem i da se "zajednički sagleda kako se dalje može ići naprijed".

Njemačka sprema novu strategiju

To je također i nova posjeta regiji, ovog puta Srbiji, zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD Hoyta Briana Yeea koji je u američkom Kongresu uoči puta rekao da je "to područje, mada Balkan više nije u žiži međunarodne pažnje kao nekad, sučeljeno s ogromnim izazovima koji, ako se zapostave, predstavljaju prijetnju američkim interesima u Europi".

"Zabrinjavajući razvoj" na Zapadnim Balkanu je bio predmet rasprave i samih vođa EU, a Njemačka koja, za razliku od većine članica Unije, i dalje pridaje pažnju regiji, i sad izgleda jedina priprema i neku novu političku platformu ne bi li se spriječilo urušavanje sigurnosti i stabilnosti u tom području.

Tu analizu i platformu, za koju se još ne zna hoće li sadržati i neke opipljivije prijedloge, spremaju suradnici šefa njemačke diplomacije Sigmara Gabriela i trebalo bi se o njoj raspravljati, ako ne već na ministarskom susretu EU krajem lipnja, onda na sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan 12. srpnja u Trstu.

Hoyt Yee, koji sad činjenički manje-više vodi američku vanjsku politiku prema Balkanu pošto su svi viši dužnosnici do državnog tajnika smijenjeni u očekivanju nove administracije, već je posjetio neke zapadno-balkanske zemlje. On, u očekivanju jasnijih stavova buduće politike Washingtona, ne nosi sobom nikakve nove elemente, već jednostavno reagira na ono što on vidi kao pokazatelj da su "etničke zategnutosti ponovo u usponu na Balkanu".

Zabrinuti saveznici

Uspio je u Albaniji privoliti opoziciju i vladajući vrh na suradnju u parlamentu, i, mada ne baš sustavom "svilenog gajtana", već ponudom i neke "mrkve" je uvjerio i šefa države u Skoplu da otvori put ka formiranju vlade poslije izbora i spriječi ono što su u Bruxellesu i Washingtonu vidjeli kao prijetnju političkog rasula i etničkih sukoba.

Diplomatski dužnosnici u NATO su Beti prenijeli da je među atlantskim saveznicima porasla zabrinutost zbog toga što su EU i SAD u ne malom proteklom razdoblju gurnuli u stranu Zapadni Balkan. Razlog tome su, što se samo djelomično može opravdati, kako je rečeno, bili i burni događaji u samoj Uniji, kao i američki izbori i još uvijek nedovoljno jasna politika novog predsjednika Donalda Trumpa.

Yee je u "Podvijeću za Europu, Euroaziju i narastajuće prijetnje" američkog Kongresa upozorio da na Zapadnom Balkanu osjetno jenjava ranija "privlačna moć" za ulazak u EU i NATO zbog duge ekonomsko-socijalne krize, urušavanja demokracije, korupcije, gušenja slobode medija, a na to je nadovezao i prijetnju širenja islamskog ekstremizma i terorizma, kao i "zloćudno djelovanje Rusije".

Visoki dužnosnik State Departmenta je upozorio kongresmene da bi "nerješavanje problema regije" izazvalo sukobe u koje bi SAD "neumitno" bile uvučene.

Rusofobija prikriva loše poteze Zapada

To je ono, što su posebno podvukle diplomate u NATO, što nitko i nikako ne želi jer bi, ako ne baš ratovi, a ono oružani sukobi, pobune i kaos upravo "neumitno" izazvali i nestabilnost u samoj Europskoj uniji i zaprijetili sigurnosti članica NATO.

Spomenuto podvijeće Kongresa je pozvao i poznatog američkog publicistu i novinara Gordona Bardoša da, kao poznavatelj Balkana, iznese svoje viđenje tamošnjih zbivanja.

"Svjedoci smo opasnosti koje bi iskrsle ako bi Balkan ponovo postao front novog hladnog rata između Moskve i Washingtona", rekao je Bardoš i dodao da bi to "značilo da se demokratizacija jugoistočne Europe žrtvuje za vijek još jednog pokoljenja".

Predsjednik Podvijeća Dana Rorbaher je zamjerio Hoyt Yee i sudionicima u raspravi da pravom "rusofobijom" dijelom pokrivaju loše poteze Zapada.

Bardoš je ocijenio da su "američka i podrška EU demokratskim institucijama u regiji bili sustavno žrtvovani potpori i legitimizaciji autoritarnih lidera koji su shvatili da će jednostavno samo ako pričaju o demokraciji i ljudskim pravima i prikazujući sebe protivnicima ruskog napredovanja na Balkanu, od Washingtona dobili zeleno svjetlo da bace na koljena političku opoziciju, neovisne medije, krenu u opću korupciju".