Njemačka se treba pripremiti za nove napade s obzirom na rastući broj potencijalnih islamističkih militanata, upozorili su u utorak najviši sigurnosni dužnosnici i najavili da će će pojačati napore za sudski progon, osude i deportaciju osumnjičenih.

Njemačku je pogodilo pet islamističkih napada 2016. godine, uključujući napad u prosincu na berlinski božićni sajam u kojemu je ubijeno 12 ljudi, dok je još sedam napada spriječeno ili nije uspjelo, rekao je novinarima Hans-Georg Maassen, čelnik obavještajne agencije BfV.

"Moramo očekivati buduće napade pojedinaca ili terorističkih skupina", kazao je Maassen.

"Islamistički terorizam je najveći izazov s kojim je suočen BfV i smatramo ga jednom od najvećih prijetnji unutarnjoj sigurnosti Njemačke", istaknuo je.

Broj salafista ove godine narastao na više od 10 tisuća

U godišnjem izvješću te agencije za 2016. navodi se da je u Njemačkoj bilo 24.400 islamista, uključujući oko 9700 salafista te da je broj salafista narastao na 10.100 ove godine.

Ukupan broj potencijalnih islamista pao je u usporedbi s godinom dana ranije, ali u izvješću se navodi da to ne znači da se prijetnja smanjila.

Stotine džihadista ušlo u Njemačku među migrantima

Također se navodi da su stotine "džihadista" ušle u zemlju među više od milijun migranata koji su došli u Njemačku u protekle dvije godine.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizere rekao je na tiskovnoj konferenciji da je broj islamista spremnih napasti narastao na 680 prošle godine te da je to najveći uopće zabilježen broj u Njemačkoj. Velika većina tih islamista članovi su konzervativnog salafističkog pokreta, dodao je ministar.

Po njegovim riječima, Njemačka je jako pojačala napore u borbi protiv islamističkih militanata i tijekom 2016. broj uhićenja bio je rekordan, kao i broj sudskih progona i deportacija.