Dinamičnom ekonomijom i pozitivnim saldom vanjskotrgovinske razmjene Njemačka predstavlja lokomotivu europske ekonomije, a lider je među zemljama Europske unije i sa najnižom stopom nezaposlenosti mladih.

Nezaposlenost populacije u životnoj dobi do 25 godine predstavlja veliki problem u mnogim europskim zemljama i osam godina nakon globalne ekonomske krize izazvane bankrotom američke investicijske banke Lehman Brothers.

Prema podacima Europskog zavoda za statistiku (Eurostat) nezaposlenost mladih pred recesiju 2008. godine u Europskoj uniji iznosila je 15,9 posto, a u ožujku ove godine ta stopa iznosi 19,1 posto.

Za razliku od većine europskih zemalja, Njemačka je proteklih godina bilježila konstantno smanjenje nezaposlenosti mladih, te sa 10,4 posto iz 2008. godine došla u ožujku ove godine na stopu nezaposlenosti mladih od 6,9 posto.

Na drugom mjestu sa najmanjom stopom nezaposlenosti mladih su Nizozemska i Malta u kojima je 9,8 posto mladih bez posla.

Nezaposlenost mladih u Francuskoj 2008. godine iznosila je 19 posto, a u ožujku ove godine iznosi 24 posto, što pokazuje da se Francuska u tom segmentu još nije oporavila od krize.

U istom periodu je nezaposlenost mladih u Italiji porasla sa 21,2 na 36,7 posto, dok je u Španjolska rasla sa 24,5 na 45,5 posto. Najviša stopa nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji je u Grčkoj u kojoj je prošle godine nezaposleno bilo 51,9 posto mladih. Slijede Španjolska sa 45,5 posto, Hrvatska sa 39 i Italija sa 36,7 posto.