Unatoč međunarodnim krizama Njemačka bilježi porast vanjske trgovine. “Izvoz je u prva tri tromjesečja porastao za 3,5 a uvoz za 2,3 posto”, rekao je predsjednik Njemačkog saveza veletrgovine, vanjske trgovine i uslužnih djelatnosti (BGA) Anton Börner…

Ukupan razvoj svjetskoga gospodarstva je pozitivan, a cijene energije niske. To pokreće gospodarstvo. Ali, Börner je i skeptičan: “Pitamo se hoće li Njemačka zadržati svoje mjesto u svjetskom gospodarstvu i sudjelovati u pozitivnom razvoju.”

Da bi jasno pokazao ozbiljnost situacije BGA ukazuje na gospodarske uspjehe Kine. Ta zemlja koristi povoljne okvire globalne ekonomije i to čini očigledno bolje nego Njemačka. Tako se udio Njemačke u svjetskom tržištu između 2003. i 2013. smanjio s 9,9 na 7,7 posto. Kineski udio se udvostručio. I SAD je zabilježio pad – s 9,6 na 8,4 posto. Savez vanjske trgovine se nada da će sporni Sporazum o slobodnoj trgovini TTIP dati nove impulse: “Sve ozbiljne studije su složne u ocjeni da bi u tom slučaju porast standarda bio primjetan”, kaže šef Saveza Börner.

Börner se osvrnuo i na velike gubitke u trgovini s Rusijom. Kaže da je zbog krize razmjena robe s Rusijom smanjena za trećinu. Ekonomske sankcije koje je EU uveo Rusiji bile su bolne za njemačka poduzeća i opteretile su odnose s trgovinskim partnerima. “To načelno nije jednostavno tržište”, konstatira Börner. Osim toga, i odredbe EU-a o embargu unose dodatnu nesigurnost, jer su “loše formulirane” i odluku o tome koja roba je dozvoljena a koja nije prebacuju na poduzeća. I pored toga, šef BGA-a je za sankcije, “jer mi jasno znamo: sloboda ima svoju cijenu!” Po njegovom mišljenju, ekonomsko blagostanje nastaje samo na osnovi slobode i demokracije.

Asortiman robe koja donosi uspjeh njemačkim tvrtkama je vrlo klasičan. Automobili, dijelovi za automobile, strojevi i kemijski proizvodi čine više od 40 posto izvoza. Do kraja godine, očekuje BGA, Njemačku će napustiti roba u vrijednosti od 1,12 bilijuna eura. A ni sljedeće godine situacija neće biti loša, prognozira predsjednik Udruženja vanjske trgovine. “Za 2015. očekujemo laki porast konjunkture u svijetu i zato računamo da će – ako ne bude novih geopolitičkih sukoba – izvoz porasti za četiri posto, a uvoz za 3,5 posto.”

Izvor: Deutsche Welle